A vegák egészségesebbek?

A vegetáriánusokban alacsonyabb a szívbetegség, a diabétesz és a stroke kockázata.

A Diabetes Care legújabb kiadásában megjelent tanulmányukban a Loma Linda Egyetem kutatói azt állítják, hogy a vegetáriánusokra a metabolikus szindróma 36 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedik. Mivel a metabolikus szindróma a szívbetegség, a cukorbetegség és az agyérgörcs előjele lehet, az eredmények tulajdonképpen azt jelentik, hogy a vegetáriánusokban ez utóbbi rendellenességek kockázata is alacsonyabb.

A metabolikus szindróma a definíció szerint azt jelenti, hogy a beteg az összesen öt kockázati tényezőből legalább kettőt mutatja: magas vérnyomás, megemelkedett HDL koleszterin szint, magas vércukorszint, a trigliceridek megemelkedett szintje, és egészségtelen derékkörfogat. A Loma Linda Egyetem kutatói Nico S. Rizzo vezetésével 700 felnőttet vizsgáltak a több mint 100 ezer ember részvételével készített, életmóddal és egészséggel kapcsolatos hosszú távú Adventist Health Study 2 tanulmány alanyai közül.

zoldseg12

Az eredmények alapján kiderült, hogy a vegetáriánusok mindössze 25 százaléka szenvedett metabolikus szindrómában, ez a szám azonban jelentősen megnőtt a félig vegetáriánusok (37 százalék) illetve a nem vegetáriánusok (39 százalék) esetében. Az eredmények más tényezők, például az életkor, a nem, a rassz, a testmozgás, a kalóriabevitel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás figyelembe vétele mellett is változatlanok maradtak.

Gary Fraser, az Adventist Health Study 2 vezető kutatója szerint ez a vizsgálat is azt bizonyítja, hogy az étrend a metabolikus szindrómához tartozó több szív-érrendszeri kockázati tényezőt képes javítani, ezért a növényalapú étrend felé közelítés ésszerű választás lehet.

Forrás: