A sütőpor, ami kétszer sül el 2011-11-14 Diéta Megosztás: Tweet Egy sütemény, kettős működésű sütőporral. Valóban egy sütőporról van szó, azonban némileg eltér savas tulajdonsága a hagyományostól, így kettős működésű lesz. A sütés közben használatos sütőpor célja, hogy segítsen a tészta kelesztésében. Működésének sikerét a felszabaduló széndioxidnak köszönheti, hátránya viszont, hogy közvetlenül a hozzávalók adagolása után, kénytelenek vagyunk a tésztába keverni, különben hatóerejét nem lesz képes kihasználni. Mostanra azonban, akadt egy továbbfejlesztett riválisa a sütőkellékek között, a kettős működésű sütőpor formájában, ez azonban egyelőre a külföldön terjed. Vajon mi köztük a valódi különbség? Mit jelent a kettős működés? Ahogy a neve is sugallja, a kettős működésű sütőpor kétszer lép reakcióba, és fejti ki hatását a tészta készítése közben. Ennek oka, hogy ebben az esetben a sütőpor kétféle savat rejt magában. A száraz sav gyorsan reagál. Már a szobahőmérséklet is elegendő bizonyos mennyiségű folyadék hozzáadása mellett, hogy a kölcsönhatás megfigyelhető legyen. A másik sav lassabban lép reakcióba az anyagokkal, és ehhez magas hősmérsékletre van szüksége, így ennek eredményét a forró sütőbe bekukkantva láthatjuk meg. Lehet-e helyettesíteni? Ha a recept kettős működésű sütőport említ, ne próbáljuk azt helyettesíteni nagyobb mennyiségű, de hagyományos sütőpor bevetésével, a különbséget ugyanis nem a mennyiség, hanem az összetevők okozzák! Ha szívesen vesszük fel a kémikus szerepét konyhai ténykedés közben, akkor a szódabikarbónát ajánlott az összetevők közé keverni, ha helyettesíteni szeretnénk a kétszer ható sütőport. Külföldi különlegesség Annak ellenére, hogy számunkra kevésbé ismert hozzávalóról van szó, nem árt, ha tudunk létezéséről. Másrészről a széles választékkal, és speciális termékekkel rendelkező boltok polcain van esély rá, hogy megtaláljuk a kettős működésű sütőport is. Itthoni használata azonban, a sütés világában jártas konyhatündérek ítélőképességére van bízva, hiszen a receptek nem segítenek eldönteni, érdemes-e ezzel sütni. Akik szívesen kísérleteznek, mindenképpen tegyenek egy próbát, persze, csak ha ráleltek az újgenerációs sütőporra. Forrás: