Süteményreceptek kávéval

Ritkán kezdődik a nap egy jó csésze kávé nélkül. Ha tényleg ennyire szívesen isszuk, és élvezzük az ízét, akkor biztos, hogy süteményben is értékelni fogjuk

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk (kivéve persze a nagy népszerűségnek örvendő tiramisut), pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Családunk férfitagjai különösen értékelni fogják a kávés finomságokat!

Az alábbiakban bemutatjuk néhány kávés sütemény elkészítésének módját, az egészen egyszerűtől a kicsit bonyolultabbig.

 

Kávés muffin
Hozzávalók: 4 tojás 20 dkg cukor 25 dkg liszt 2 evőkanál instant kávé (koffeinmentes is lehet) 15 dkg margarin 1 csomag vaníliás cukor 1 zacskó sütőpor 2 dl tejszín
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez hozzáadunk két evőkanál cukrot, és az egészet kemény habbá verjük. A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén összekeverjük.
Egy tálban összekeverjük a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt, ezeket kézi habverővel habosra verjük. A lisztes keveréket a masszához adjuk és eldolgozzuk, majd a tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk.
A muffin formákat megtöltjük a tésztával. Ne töltsük tele, a tészta fel fog jönni. Margarinnal kikent tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (légkeverésesben kb. 15 percig).

 

Kávés kocka
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg cukor 6 db tojásfehérje 3 evőkanál rétesliszt 1/2 zacskó sütőpor 20 dkg darált dió
A krémhez: 6 db tojás sárgája 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg csokoládéreszelék 1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is) 10 dkg margarin
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára.

Forrás: