A magnéziumban gazdag étrend csökkenti a szív és cukorbetegség kockázatát

Mint ismeretes, a magnézium létfontosságú az emberi egészség és a normál biológiai funkciók fenntartása miatt, ideértve a glükóz-anyagcserét, a fehérjetermelést és a nukleinsavak, például a DNS szintézisét.

Az étrendi magnézium fő forrásai a fűszerek, a diófélék, a bab, a kakaó, a teljes kiőrlésű gabonafélék és zöld leveles zöldségek. Egy kutatás kiderítette, hogy a megfelelő magnézium bevitel még más miatt is fontos.

Fotó: 123rf.com

 

A magnéziumban gazdag, de szabályozott étrend csökkentheti a betegségek, köztük a szívkoszorúér betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, a BMC Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint. A vizsgálat kilenc országban élő, több mint egymillió ember adatain alapul. A Kínai Zhejiangi és a Zhengzhou-i Egyetem kutatói szerint a legtöbb étrendi magnéziumot fogyasztó emberek jörében 10% -kal alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség, 12% -kal alacsonyabb a stroke és 26% -kal alacsonyabb a 2. típusú cukorbetegség a legkevesebb magnéziumot fogyasztókhoz képest. Eredményeik szerint a napi 100 mg étrendi magnézium 7 %-al csökkentheti a stroke és 19%-al a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Dr. Fudi Wang, a Zhejiangi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának szerzője szerint: “A test alacsony magnéziumszintjét eddig is számos betegséggel társították, de ez az első eset, hogy bizonyítékot bizonyítani tudtuk az étrendi magnézium és az egészség kapcsolatát.” Egyébként a jelenlegi egészségügyi irányelvek szerint a férfiaknak napi 300 mg, a nők számára pedig a napi 270 mg magnézium-bevitelt javasolnak. Ennek ellenére a magnéziumhiány viszonylag gyakori, a lakosság 2,5–15% -át érinti.

A kutatók belátják, hogy nem lehet kizárni a fenti eredményeket befolyásoló egyéb biológiai vagy életmódbeli tényezők hatását sem. Azt sem lehet meghatározni, hogy a magnézium közvetlenül felelős-e a betegség kockázatának csökkentésében. De az egymilliós nagyságrendű adat elemzése, a minta nagy mérete miatt statisztikailag teljesen megbízható adatokat jelent.  A szerzők szerint a fenti megállapításaik csak megerősítik azt a felfogást, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek fokozott fogyasztása előnyös az egyének általános egészségének szempontjából.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.