A krumpli okozhat magas vérnyomást?

A krumpli a nyugati ember étrendjének fontos része, de sajnos ha túl sokat fogyasztunk belőle – legyen akár sütve, főzve, pürésítve – jó eséllyel a magas vérnyomással is számolnunk kell – derül ki egy friss kutatásból.

A burgonyának a többi zöldséghez képest igen magas a glikémiás indexe, ami a vércukorszint hirtelen növekedését okozhatja, ez pedig magas vérnyomás kialakulását is lehetővé teszi.
Így aztán, ha hetente négy vagy annál több alkalommal eszünk krumplit, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás.

Foto:123rf.com

A héjában főtt, a főtt és a pürésített krumpli esetén 11 százalékkal, a sült krumplinál pedig 17 százalékkal nagyobb az esélye a magas vérnyomás kialakulásának. A Harvard friss kutatása azt is megállapította, hogy a burgonyaszirom meglepő módon nem növeli a kockázatot.

„Nagyon fontos, hogy beszéljünk arról, hogy mi történik, ha a krumpli a legfontosabb köretté válik. Egyértelmű, hogy bizonyos betegségek kockázata nő, ha túl sok burgonyát fogyasztunk”

– mondja a kutatást vezető Dr. Lea Borgi.

A kutatásban résztvevő dietetikusok szerint azonban valószínű, hogy nem maga a burgonya okozza a problémát, hanem mindaz, amivel elkészítjük: többek között pl. a tejföl és a bacon.

A szakemberek több mint 187 ezer férfi és nő étkezési szokásait és egészségét vizsgálták 20 éven keresztül. Ez alatt az időszak alatt a résztvevők többször is kérdőívet töltöttek ki az étrendjükről. A kutatás kezdetén egyik résztvevőnek sem volt problémája a magas vérnyomással.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.