A 2-es típusú diabétesz jellemzői – 2.rész

A cukorbetegség nem játék. Mégis akad olyan páciens, aki hosszú ideig nem is tud róla, hogy diabétesszel küzd. Mit kell tudni erről a – sajnos igen gyakori – betegségről?

A cukorbaj napjainkra már-már népbetegségnek tekinthető. A 2-es típusú diabétesszel küzdők szervezetében az ételből felvett szénhidrát energiává alakítása nem működik megfelelően és a cukor felhalmozódik a vérben. Ahogy telik az idő, mindez növeli a szívbetegség és a vakság kockázatát, idegrendszeri károkat, komoly szervi károsodásokat okozhat.

A cukorbetegség nem korfüggő – bármely korosztályban kialakulhat. Az elején csupán enyhék a tünetei. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek közül 3-ból 1 nem is tudja, hogy beteg

Korábbi cikkünkben a 2-es típusú diabétesz kialakulásával és jellemzőivel foglalkoztunk. Most lássuk a kezelési módjait!

Az étrend és a sport lényegi változást jelent

Mivel a vércukorszint kontrollálása igen fontos a betegségben szenvedők számára, étrendünket megváltoztatva és súlyfelesleget leadva megfelelő ellenőrzés alatt tarthatjuk azt. Sőt, a komplikációk esélyét is csökkentjük. Kövessük figyelmesen a szénhidrát fogyasztásunkat – minden étkezésnél hasonló legyen a mennyisége, ügyeljünk arra, hogy mennyi fehérjét és kalóriát eszünk meg. Kérdezzük meg orvosunkat, tud-e ajánlani számunkra olyan dietetikust, aki összeállítaná egészséges étrendünket.

A testmozgás ugyancsak lényeges – így az erősítő edzés és gyaloglás. Javítja a szervezet inzulin felhasználását és csökkenti a vércukrot. Ha aktívak vagyunk, az segít a testzsírtól megszabadulni, mérsékeli a vérnyomást és megvéd a szívbetegség ellen. Igyekezzünk közepes tempóban 30 percet mozogni a hét legtöbb napján!

A relaxáció kulcsfontosságú. A stressz ugyanis a vérnyomást és a vércukorszintet is emeli. Sokan nem tudnak egyáltalán vele mit kezdeni, vagy az evésbe menekülnek – ám ez rossz stratégia. Éljünk a relaxációs technikákkal, hiszen ma már számos ilyenből válogathatunk! Mély légzés, meditáció, vizualizáció. Beszéljük ki gondjainkat egy barátnak, családtagnak, tanácsadónak vagy vallási vezetőnek, akiben megbízunk és tud segíteni, akár csak azzal, hogy meghallgat. Ha nem sikerül megküzdenünk problémánkkal, vegyük fel a kapcsolatot egy terapeutával.

shutterstock_42323788

Gyógyszerek cukorbetegségre

Amennyiben a diéta és a testmozgás sem elég ahhoz, hogy vércukorszintünket kordában tartsuk, orvosunk gyógyszert javasol majd. Számos típus létezik – sokszor kombinált megoldások. Van, amelyik a hasnyálmirigyre hat, hogy több inzulint termeljen; más készítmény a test inzulin-felhasználásának képességét javítja, vagy blokkolja a keményítő emésztését. Megint másik az inzulin lebontását lassítja.

Az inzulin nemcsak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek való. Az orvos a kezelés megkezdésekor is felírhatja, más gyógyszerrel kombinálva. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek is segít, akiknél a béta sejtek hibája kifejlődött. Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy sejtjei nem készítenek tovább inzulint, ha a vércukorszint magas. Ha ez megtörténik, az inzulin alkalmazása a napunk részévé kell váljon.

Új, nem inzulinos injekciók is léteznek, melyek a 2-es típusú diabétesszel küzdők számára elérhetők. Ezek a gyógyszerek arra késztetik a szervezetet, hogy inzulint termeljen a vércukorszint kontrollálása céljából.

Orvosunk meg tudja mutatni, hogyan használjuk a glükózmérőt (vércukormérőt), amely ellenőrzi a vércukorszintet. Ezzel tudni fogjuk: a kezelésünk működik. Hogy milyen gyakran tesztelünk, attól is függ, mennyire jól kontrollált a betegségünk, milyen kezelést kapunk és mennyire stabil a vércukorszintünk. Gyakori, hogy reggel tesztelnek a cukorbetegek; ébredés után, étkezés előtt és után, testmozgás előtt, majd utána, illetve lefekvéskor.

Szív- és érrendszeri gondok

Ha nem kezeljük a diabéteszt megfelelő étrenddel és mozgással, nagyobb a valószínűsége annak, hogy plakkok alakulnak ki az artériákban. Ez a ragacsos anyag a vér áramlását lassítja, növelve a vérrögök kockázatát. Mindez oda vezet, hogy az erek megvastagodnak (ez az érelmeszesedés) és egyre nő a valószínűsége annak, hogy stroke-t vagy szívrohamot kapunk. A cukorbetegek közül 3-ból 2-vel szívbetegség végez.

Minél régebb óta küzdünk diabétesszel, annál nagyobb az esélyük arra, hogy krónikus vesebetegség alakul ki nálunk. A cukorbaj vezető oka a veseelégtelenségnek. Nagyjából az új esetek felénél a diabétesz okolható. A vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint kontrollálásával csökkentjük a komplikációk kockázatát. Szükség van évente végzett vizsgálatokra, valamint gyógyszerekre, melyek lassítják a betegséget és egészségesen tartják a veséket.

A szemet ugyancsak érinti a magas vércukorszint – károsíthatja az apró vérereket, melyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a retinába, a szem kritikus részébe. A károsodás a diabetikus retinopátia – amely látásvesztéshez vezethet. A vakság sok esetben ennek köszönhető a 20-74 éves korosztályban.

shutterstock_1434821

Idővel diabetikus idegi fájdalom jelentkezhet nem ellenőrzött, nem kordában tartott cukorbetegség és vércukorszint esetén, vagyis idegrendszeri károsodás. Tünetei a bizsergés, zsibbadás, fájdalom, mely gyakran az ujjakat, a kezeket, lábakat érinti. A károsodást visszafordítani nem lehet, de vannak rá kezelések. A további károkat a diabétesz kontrollálásával meg lehet előzni!

A lábak és a fogak

A diabetikus idegi károsodás miatt a lábat nehezen érezzük – nem vehetünk észre például sérüléseket. Ugyanekkor az artériák vastagodása csökkenti a területre áramló vért. Így még egy kis sérülés is lábsebeket és üszkösödést okozhat. Súlyos esetekben a fertőzések amputációhoz vezethetnek!

A fogak és az íny is céltáblája a betegségnek. A magas vércukorszint ugyanis táplálja a baktériumokat, amelyek dentális plakkokat hoznak létre – ha ezek egyre csak épülnek, az fogszuvasodást, ínybetegségeket okoz. A súlyos ínybetegség pedig a fogak elvesztéséhez is vezethet. Gyengíti a fogínyt és a szöveteket, a csontot, mely helyén tartja a fogat. Könnyebben támadhat meg minket egy fertőzés is.

Megelőzhetjük valamivel mindezt?

Nos, a válasz igen. A legmeglepőbb ennél a betegségnél, hogy elkerülhető – azzal, ha csökkentjük a rizikóját. Ugyanazt a módszert kell követnünk, mint a szívbetegségek megelőzése érdekében.

Egészséges étrenddel, heti 5 napon át 30 perces testmozgással, az egészséges testsúly megőrzésével sokat tehetünk azért, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulását megelőzzük. Kérjük meg orvosunkat ezen felül, hogy végezzen el rajtunk egy prediabétesz tesztet.

Aki ugyanis már az „előszobájában van” a betegségnek, még megelőzheti annak kialakulását, életmódbeli változtatásokkal és gyógyszerrel.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: