Joghurttal távol tartható a 2-es típusú diabétesz?

A joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása távol tarthatja a 2-es típusú diabéteszt – állítja egy tanulmány, mely hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a joghurt ne hiányozzon étrendünkből.

Szeretjük a joghurtot? Az emberek többsége igen, ám aki az eredeti joghurt ízéért nincs is oda, ízesített változatait érdemes megkedvelnie. Miért? Egy új tanulmány szerint, melyet a BMC Medicine szaklap közölt, a nagyobb mennyiségű joghurt fogyasztása 2-es típusú diabétesz kialakulásának kisebb kockázatával hozható összefüggésbe.

A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, mely akkor jelentkezik, ha a szervezet nem állít elő elegendő inzulint vagy pedig a test sejtjei inzulin rezisztenciát fejlesztenek ki.  Nagyobb az esélye annak, hogy mindez megtörténik, ha a családban van már diabéteszes vagy mi magunk egészségtelen életet élünk.

Világszerte nagyjából 366 millió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség és a becslések szerint ez a szám 552 millióra ugorhat 2030-ra.

A Harvard School of Public Health kutatói három prospektív, korosztályos tanulmány eredményeit összesítették, melyek egészségügyi szakemberek kórtörténetét és életmódbeli szokásait követték. A tanulmányok magukba foglaltak 51529 amerikai férfi fogorvost, gyógyszerészt, állatorvost, ortopéd szakorvost, fizikoterapeutát, 40 és 75 év között; az 1976-ban kezdődött, nővéreket vizsgáló tanulmány pedig 121700 amerikai nővért vett górcső alá, 30 és 55 éves kor között. Ennek második része 116671 nővért vizsgált, 25-42 év közöttieket – a tanulmány kezdete az 1989-es esztendő volt.

Mindegyik korosztályos tanulmány elején kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, hogy alap információkat szerezzenek róluk, életmódjukat-, valamint azt illetően, hogy fennáll-e krónikus betegség az esetükben. A résztvevőket ezután minden második évben követték, a követési arány több mint 90 százalékos volt. Kizárták őket már az elején, ha cukorbetegek voltak, szív- és érrendszeri problémákkal vagy rákkal küzdöttek. Azokat is kizárták viszont, akik nem adtak információt semmilyen tejtermék fogyasztásáról. Így összesen 41497 résztvevő maradt az első, tehát az amerikai szakorvosokat vegyítő-, 67138 a nővérek első és 85884 a nővérek második vizsgálatának résztvevőiből.

A tanulmány vezetője, Mu Chen elmondta: a meglehetősen nagyszámú mintából mindenképp előny származott, magas szintű volt a nyomonkövetés, valamint az életmód-tényezők és a táplálkozásra vonatkozó adatok ismételt értékelése.

A három korosztályban 15156 2-es típusú diabéteszes esetet azonosítottak a követési időszakban. A kutatók felfedezték, hogy a teljes tejtermék-fogyasztás nem hozható összefüggésbe a cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Ezután az egyes tejtermékek fogyasztását vizsgálták, így a sovány tejét, a sajtét, a teljes tejét és a joghurtét.

epresjoghurt1

Amikor ehhez hozzávették a krónikus betegségek rizikófaktorait is, így az életkort, a testtömegindexet és a táplálkozási tényezőket, kiderült, hogy a joghurt összefüggésbe hozható a 2-es típusú diabétesz kisebb kockázatával.

A szerzők meta-analízist végeztek, mely magába foglalta eredményeiket és egyéb, már publikált tanulmányokat 2013 márciusáig, melyek a tejtermékek és a 2-es típusú diabétesz összefüggéseit vizsgálták. Ez kiderítette, hogy egy 28 grammos joghurt adag naponta a 2-es típusú cukorbetegség esélyének 18 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tejtermékekben található kalcium, a magnézium vagy specifikus zsírsavak csökkenthetik e betegség kockázatát. Az is kiderült, hogy a joghurtban levő probiotikus baktériumok javítják a 2-es típusú diabétesszel küzdő páciensek zsír- és antioxidáns értékeit, ezért a kutatók úgy gondolják, kockázatcsökkentő hatása is lehet a betegség kifejlődését illetően.

Hogy igazolják a felfedezést, még szükség van randomizált és kontrollált vizsgálatokra.

A tanulmány főmunkatársa, Frank Hu elmondta, felfedezték, hogy a joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása köthető a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez, míg egyéb tejtermékeknél nem figyelhető meg az összefüggés. A következetes eredmények alapján mindenesetre tanácsolható, hogy a joghurt legyen része az egészséges táplálkozási szokásoknak.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.