A 2-es típusú diabétesz jellemzői – 1.rész

A cukorbetegség nem játék. Mégis akad olyan páciens, aki hosszú ideig nem is tud róla, hogy diabétesszel küzd. Mit kell tudni erről a – sajnos igen gyakori – betegségről?

Napjainkra a cukorbaj jóformán népbetegséggé nőtte ki magát. A 2-es típusú diabétesszel küzdők szervezete nem végez jó munkát, amikor az ételből felvett szénhidrátot energiává alakítja. Emiatt a cukor felhalmozódik a vérben. Az állapot idővel növeli a szívbetegség rizikóját, a vakság esélyét, idegrendszeri- valamint komoly szervi károsodásokat okozhat. Minden korosztályt érint – kezdeti tünetei meglehetősen enyhék. A 2-es típusú diabétesszel élő emberek közül 3-ból 1 nem tudja, hogy cukorbeteg

Mit vehetünk először észre?

Jogos a kérdés: mi utal elsőként arra, hogy diabéteszben szenvedünk? Gyakori, hogy tünetek nincsenek. Amikor jelentkeznek, arra lehetünk például figyelmesek, hogy túl szomjasak vagyunk. Szánkat száraznak érezhetjük, nagyobb az étvágyunk, sokat járunk vizeletet üríteni – csaknem minden órában -, szokatlan fogyást vagy hízást tapasztalhatunk. Amint a vércukorszint magasabbra szökik, egyéb problémák is jelentkezhetnek: fejfájás, kimerültség, homályos látás formájában.

Sok esetben nem is veszi észre a páciens a betegséget, míg az jóval észrevehetőbb tüneteket nem produkál. Az alábbiakat vehetjük figyelmeztető jelnek:

  • A vágásaink, sebeink lassan gyógyulnak
  • Gyakoriak a gombás- vagy húgyúti fertőzéseink
  • A bőrünk viszket, különösen az ágyék környékén

Fotó: 123rf.com

A cukorbetegség hatással lehet a szexuális életünkre is – ugyanis károsíthatja az ereket és idegeket a nemi szervekben. Az érzések tompulhatnak és az orgazmus elérése is nehezebb. A nőknél a hüvelyszárazság is előjöhet. Három diabéteszesből 1 valamilyen szexuális problémával küzd. A cukorbeteg férfiak 35-70 százaléka élete során legalább egyszer tapasztalja az impotencia valamilyen fokát.

Mi vezethet ide?

Bizonyos életmódbeli szokások és egészségügyi állapotok növelhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Ilyen a túlsúly, különösen a derék tájékán; az ülő életmód; a dohányzás; a sok vörös hús és feldolgozott étel-, a magas zsírtartalmú tejtermékek- és az édesség fogyasztása, valamint az egészségtelen koleszterin- és triglicerid szint.

A kockázati tényezők közé tartoznak továbbá:

  • A faji- vagy etnikai hovatartozás: a spanyol, afro-amerikai, indián és ázsiai emberek ugyanis hajlamosabbak a betegségre.
  • A családi kórtörténet: ha a szüleink vagy a testvérünk cukorbeteg, az növeli az esélyeinket a betegségre.
  • A kor: 45 évesen vagy afelett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűsége megnő.

Nagyobb eséllyel jelentkezik a cukorbetegség később, ha valakinek várandóssága alatt volt terhességi cukorbetegsége, ha a kisbabája több mint 4 kilót nyomott születésekor, valamint ha policisztás ovárium (petefészek) szindrómában szenvedett.

Hogyan működik az inzulin?

Egy egészséges embernél az inzulin segít az ételt energiává alakítani. A gyomor lebontja a szénhidrátot cukorrá. Ez a véráramba jut, arra késztetve a hasnyálmirigyet, hogy a megfelelő mennyiségű inzulint szabadítsa fel, s ez segít a sejteknek a cukrot „üzemanyagként” használni.

Ám a 2-es típusú diabétesz esetén a sejtek nem képesek helyesen felhasználni a cukrot. Vagyis a vérben túl sok lesz belőlük. Az inzulin rezisztencia pedig azt jelenti, hogy a szervezet előállítja a hormont, de a sejtek nem használják vagy nem úgy reagálnak rá, ahogyan kellene. Amennyiben küzdöttünk már egy ideje 2-es típusú cukorbetegséggel és nem kezeltettük, a hasnyálmirigyünk kevesebb inzulint termel.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

Az orvos vértesztet végez a diabétesz kiderítése érdekében, melynek neve A1c teszt. Átlagos vércukorszintünket mutatja az utóbbi 2-3 hónapban. Ha már vannak tüneteink, akkor random vércukorvizsgálatot is végezhet, mely elárulja, milyen a jelenlegi vércukorszintünk.

A cikket folytatjuk a 2-es típusú diabéteszre ajánlott gyógymódokkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index