12 rossz diéta – avagy mi az, amit soha ne próbáljunk ki?

Egyes diéták nagyon furcsán hangzanak, mégis eredményt érnek el velük emberek. Más kérdés, hogy szervezetük jelentős mértékben megsínyli ezt az étrendet.

Melyek a kimondottan rossz diéták, melyekkel nem érdemes kockáztatni?

Fánkdiéta, fülbe rakható, étvágycsökkentő eszközök, ecet- és cigarettadiéta – csak néhány az őrült ötletek közül, amely átmenetileg működésképesnek tűnik, ám valójában veszélyes.

Bármily kétségbeesettek vagyunk is pluszkilóink miatt, az alábbi rossz diétákat nem érdemes kipróbálnunk, mert életveszélybe is sodorhatjuk magunkat. Lássuk a legmeglepőbbeket.

1.Fánkdiéta: Kansas-ben egy táplálkozási szakértő 10 héten át csak minifánkot fogyasztott 2010-ben. Teljesen lefaragta kalóriabevitelét, leszámítva a porcukros fánkot és egyéb gyorsételt időnként. 12 kilót adott le. Őrülten hangzik, ám hozzátartozik, hogy több kalóriát égetett el, mint amennyit megevett – egyszóval szinte mindegy volt, mit eszik. A tápanyagok hiánya szempontjából azonban ez meglehetősen rossz diéta!

2.Fülbe rakható eszköz: ne jusson eszünkbe irodai eszközt rakni a fülünkre. Veszélyes és nem is segít. Az ötlet az akupunktúrából jött: a sebészeti, fülre rögzíthető eszköz csökkenti az étvágyat és hozzájárul a fogyáshoz. Ám tudományos bizonyíték nincs rá, igencsak rossz diéta! Sőt, az ilyen módszer még fertőzéshez is vezethet és megváltoztathatja a fül formáját.

3.Vattapamacs diéta: egy újabb bolond ötlet. S mégis van, aki kipróbálta: kedvenc gyümölcsléjébe vattapamacsokat dobott és lenyelte, arra gondolva, hogy telíti a gyomrát. Csakhogy ez akár bélelzáródáshoz is vezethet, nem beszélve a káros vegyi anyagok lenyeléséről. Ilyet soha ne tegyünk!

4.HCG-étrend: újabb rossz diéta, melyet nem javasolunk senkinek. A módszer a kalóriák jelentős leszorítását kombinálja egy gyógyszerrel, mely a nőket a teherbeeséshez segíti hozzá, ez a HCG.  Tanulmányok szerint nem segít fogyni, sőt komoly mellékhatásai lehetnek. Igen fáradttá tehet, nyugtalanná vagy depresszióssá. A szervezetben folyadékfelgyülemlést eredményezhet, sőt, akár vérrögöket is. A drasztikus kalóriacsökkentés egyébként is veszélyes.

5.Almaecet diéta: akad, aki esküszik rá, ha étkezés előtt elkortyol egy kis almaecetet, azzal zsírt éget – ám csekély bizonyíték van arra, hogy ez valóban így van. Ez a rossz diéta többnyire ártalmatlan, ám akadályozhatja az inzulin- és egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. A sok sav pedig nem előnyös a torokra nézve.

6.Cigaretta diéta: az 1920-as években sajnos született egy olyan amerikai reklám, melyben az a mondat szerepelt: „nyúlj egy Lucky Strike-ért édesség helyett”. Azóta is tartja magát az ötlet, hogy nassolás helyett jobb rágyújtani. Lehet, hogy ezzel nem hízunk, de az egészségünket nagyon is romboljuk.

7.Szalagféreg diéta: hogy ez rossz diéta, afelől semmi kétség! Hogyan válhatott ez az egészségkárosító dolog mégis valós próbálkozássá? Van, aki képes lenyelni férget, csak hogy fogyjon. Egy felnőtt féreg több mint 30 évig képes élni a szervezetben. Azzal marad életben, hogy a hordozó testtől lopja a táplálékot, vagyis abból, amit az ember megeszik. A tojásai cisztákat és fertőzéseket okozhatnak.

8.Koffein diéta: ha literszámra isszuk a kávét, az sem segít. Talán valóban csökkenti az étvágyat, s segít kicsit több kalóriát elégetni, de nem annyit, hogy lényegesen fogyjunk. A túl sok koffein növeli a vérnyomást, rongálja a gyomrot, s aludni sem tudunk tőle. Az eredmény: az extra kilók visszajönnek. Egyes koffeines italok ráadásul túl sok zsírt és kalóriát tartalmaznak.

9.Babaétel diéta: e rossz diéta számos változata fellelhető az interneten. Akad, aki napi egy-két alkalommal is ezt eszi, s csupán egy felnőtt adagot fogyaszt. Más naponta többször keveset eszik a babaételből. A legtöbb ilyen üvegcsében kevesebb, mint 100 kalória étel található. De nem tartalmaznak annyi tápanyagot, amennyire egy felnőttnek szüksége lenne.

10.Káposztaleves diéta: a leves, amelyet napi 2-3 alkalommal kell enni, alapvetően egészséges. Csakhogy 1000 kalóriát fogyasztunk el naponta, s ez oda vezet, hogy a szervezet „túlélő üzemmódba” kapcsol, lelassítva az anyagcserét – tehát hosszútávon nem fogyunk. Sőt.

11.Nyers étel diéta: sokan közülünk szeretnek nagy mennyiségben enni zöldséget, gyümölcsöt, vagy éppen diót. Így azonban az ember csak nyers élelmiszert eszik, s nem valószínű, hogy elegendő tápanyaghoz jut – például B12 vitaminhoz, vagy megfelelő mennyiségű kalóriához. Először lehet, hogy fogyunk. De nem fogjuk jól érezni magunkat.

12.Keksz diéta: jó mókának hangzik, de nem az. Rossz diéta ez is, mely abból áll, hogy naponta kilenc darab, 60 kalóriás kekszet kell enni, illetve egy, 500-700 kalóriás ételt. Mindez azonban csak rövidtávon fogyaszt, s nem jut a szervezet elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz, kalóriához. Kevés energia származik belőle, ami jelentősen megnehezíti napjainkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php