10 gyakorlat, amivel átprogramozhatjuk az agyunkat a fogyásra

Agyban dől el minden…A fogyás új megközelítése az agyat helyezi a vezetőülésbe – ez a módszer pedig az étel utáni sóvárgás legyőzésére is alkalmas.

Papíron a fogyás elég egyszerű egyenletnek tűnik: ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit a testünk eléget, akkor a mérleg a megfelelő irányba kezd elmozdulni. De azok számára, akik a nem kívánt súlytól próbálnak megszabadulni, ez olyan lehet, mint egy nehéz harc, amit lehetetlen megnyerni.

Valami nem működik a súlycsökkentő egyenletben. Itt az ideje, hogy átadjuk a gyeplőt a szürkeállományunknak: az agyunknak. Kiderült, hogy ami ott fent történik, az nemcsak azt befolyásolja, hogy az emberek milyen könnyen fogynak – vagy nem fogynak -, hanem azt is, hogy milyen valószínűséggel szednek fel nem kívánt kilókat.

stroke, agy

Mentális képek a változáshoz


Dr. Linda Solbrig, aki egy 2018-as tanulmányt vezetett, amely azt vizsgálta, hogy a mentális képalkotás hogyan befolyásolhatja a fogyást, azt találta, hogy azok az emberek, akik képalkotási technikát alkalmaztak, ötször több súlyt veszítettek, mint azok, akik nem. Ez a technika segít az agynak, hogy találjon ki egy képet arról, hogyan nézhet ki vagy érezhetné magát a fogyni vágyó a változás után, és hogyan lehetne fenntartani azt a kihívásokkal teli időszakokban.

“Fantasztikus, hogy az emberek jelentősen többet fogytak ezzel a módszerrel, mivel a legtöbb vizsgálattal ellentétben nem nyújt diétás vagy fizikai aktivitási tanácsokat esetleg oktatást. Az emberek teljesen szabadon választhattak.”

Ez a 7 legrosszabb élelmiszer az agyunk számára

A stressz, a testsúly, és a sóvárgás közötti kapcsolat


Az új kutatás azt is kimutatta, hogy a mentális stressz nagy hatással lehet a testsúlyunkra, és azt sugallja, hogy a stressz kezelésére tett lépések elősegíthetik a zsírvesztést (ha ezt akarjuk) – akár étrendi változtatások nélkül is. A stressz tompítja az agynak az impulzusok irányításáért felelős területének fontos aktivitását (helló, sóvárgás!).

A stressz arra is késztet minket, hogy vágyakozzunk és keressük a magas zsírtartalmú (a telített zsírok az egészségtelenek), sós és cukros ételeket. Ez azért van, mert ezek az ételek ösztönzik a “boldogsághormonok” felszabadulását, amelyek aztán az agyunkban lévő receptorokhoz kötődnek, csökkentve a stresszhormonok káros hatását.

Az agy krónikus stresszre adott válasza azt is befolyásolja, hogy hol és mennyi zsír raktározódik el – és nagyobb valószínűséggel halmozódik fel a gyomor körül. Ezt pedig az egészségre nézve “veszélyes területként” ismerjük.

A stressz csökkentésére irányuló lépések megtétele szerencsére nem az egyetlen módja annak, hogy az agyat fogyásbarát üzemmódba állítsuk, ha fogyni szeretnénk.

stressz2

Egy 2018-as tanulmány bebizonyította a “lökés elmélet” értékét, megerősítve, hogy néhány egyszerű, de stratégiai finomhangolás segít az agynak az egészségesebb opciót választani – akaraterőre sincs szükség. Tehát ahelyett, hogy pusztán az önuralomra támaszkodva próbálnánk fogyni vagy a cukor utáni sóvárgás ellen küzdeni, használhatjuk a következő, tudományosan alátámasztott stratégiákat, amelyek közvetlenül a testünk főnökéhez – az agyunkhoz – szólnak.

10 módszer az agyunk átprogramozására


Brain hack #1 Együnk egy almát vásárlás előtt
Nem véletlenül nem szabad soha éhgyomorra vásárolni. Az “éhes vásárlás” arra készteti az embereket, hogy 31 százalékkal több magas kalória tartalmú élelmiszert tegyenek a bevásárlókocsijukba – derült ki egy tanulmányból.

Szerencsére egy új kutatás a bevásárlás előtti legjobb nassolnivalót is azonosította – egy almát. Együnk egyet a szupermarket előtt, és 25 százalékkal több gyümölcsöt és zöldséget fogunk vásárolni, mert az alma mint egészséges hírnévvel rendelkező élelmiszer, egészséges élelmiszer-vásárlási kedvre ösztönöz.

A kutatások azt is kimutatták, hogy kétszer annyit fogunk enni abból az ételből, amiből a legtöbbet vettük – mert a mennyiség egyenlő a jobb láthatósággal a hűtőben.

Brain hack #2 Gondoljunk magunkra úgy, mint egy “egészséges étkezőre”.
Ez egy egyszerű trükk, ami megkönnyíti, hogy ragaszkodjunk az egészségesebb ételválasztáshoz. Ez egy amerikai tanulmány szerint így van, amely megállapította, hogy amikor az olyan emberek, akik megpróbáltak egy étrendi változtatást végrehajtani, például “több gyümölcsöt enni”, új címkét kreáltak maguknak – például “gyümölcsevő” -, az étkezési szokásaik is követték ezt a kijelentésüket.

A kutatók szerint ez pusztán pszichológiai okokra vezethető vissza: minél inkább azonosulunk egy bizonyos szereppel, például az “egészséges evővel”, annál valószínűbb, hogy elkezdünk a szerephez kapcsolódó viselkedési formákat felvenni, például egészségesen étkezni – anélkül, hogy túlságosan megerőltetnénk magunkat!

Fotó: 123rf.com

Brain hack #3 Fényképezzük le az ételeket
Vagy ami még jobb, hozzunk létre egy “étkezési napló” Instagram-fiókot, és posztoljunk étkezési képeket. Egy 2017-es tanulmány bebizonyította, hogy a fényképes étkezési napló vezetése – különösen az, amelyikben sok étkezésről készült pillanatképeket nézhetünk meg egymás mellett – segít az egészséges táplálkozással kapcsolatos céljaink betartásában.

Ez működik, akár egészséges az étkezés, akár nem. Az egészséges pillanatképek motiválnak, míg a második fajta tudatalatti emlékeztetőként működik, hogy a következő étkezésnél egészségesebb ételt válasszunk.

Brain hack #4. Nassoljunk diót az étkezések között
A “lökés elmélet”
Az az elképzelés, hogy apró, finom változtatások pozitívan befolyásolhatják a viselkedést és a döntéshozatalt – például ha a hűtőszekrényben szemmagasságban helyezzük el a gyümölcsöt és a zöldséget.

Fotó: 123rf.com

A kutatások szerint a dió aktiválja az étvágyszabályozásban részt vevő agyi régiót.

Amikor a diófogyasztóknak MRI-vizsgálat során ételekről készült képeket mutattak, az agyuk eltérő aktivitási sebességet mutatott, amikor a nagyon “kívánatos” ételeket, például a desszertet nézték, mint amikor a zöldségeket. Ez arra utal, hogy az emberek nemcsak jobban odafigyeltek az ételválasztásukra, hanem az egészségesebb opciókat is előnyben részesítették.

Brain hack #5 Együnk a “másik” kezeddel
Ez azt jelenti, hogy ha jobbkezesek vagyunk, használjuk a bal kezünket, és fordítva – különösen akkor, ha figyelemelterelő környezetben eszünk. Ez úgy működik, hogy megzavarja az étkezési szokásokat, így az agyunk kénytelen jobban odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk, ahelyett, hogy csak hagynánk, hogy autopilóta üzemmódban rágjuk magunkat végig az ételen. Amikor a tudósok próbára tették ezt az elméletet, az emberek harmadával kevesebb ételt fogyasztottak, amikor kezet cseréltek.

Brain hack #6 Képzeljük el, hogy megesszük!
Mielőtt egy olyan ételt fogyasztanánk, amit szeretünk, de nem akarunk túl sokat enni belőle – például csipszet -, töltsünk egy kis időt azzal, hogy elképzeljük magunkat, amint megeszünk egy nagy zacskónyit.

Egy amerikai kutatás eredményei szerint jóval kevesebb chipset fogunk enni és mégis elégedettnek fogjuk érezni magunkat, ha a valóságban is kinyitjuk a zacskót.

Ellentétben a korábbi kutatásokkal, amelyek azt sugallták, hogy ha valami finomra gondolunk, az csak növeli az elfogyasztott mennyiséget, ez a tanulmány azt sugallja, hogy becsaphatjuk az agyunkat, hogy azt higgyük, már megettük a kellő adagot.

Foto:pixabay.com

Agyrém #7. Csapoljuk le a sóvárgást
Nem tudunk nem a csokoládéra gondolni? Állítsuk be a telefonunk időzítőjét 30 másodpercre, majd a mutató ujjunkkal koppintsunk a homlokunkra, amíg az ébresztő megszólal. Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik, de kutatások kimutatták, hogy az agy figyelmének elterelésével hatékonyan lehet csökkenteni az étel utáni sóvárgást.

Brain hack #8 Szorítsuk össze az izmainkat, és mondjuk: “nem, köszönöm”.
Kutatások szerint, amikor megfeszítjük az izmainkat, legyen szó a vádlidról, a bicepszedről vagy csak az öklünk összeszorításáról, az tudat alatt mozgósítja az akaraterőnket – ezért tökéletes, ha ellen akarunk állni az étel utáni sóvárgásnak, vagy nemet akarunk mondani, és nem járul hozzá (az amúgy szokásos)  mentális küzdelem. A trükk az, hogy pontosan akkor alkalmazzuk a taktikát, amikor szükségünk van rá – ez nem őrli fel előre az akaraterőnket.

Brain hack #9 Válasszunk először egészséges ételeket
Tegyük ezt mindig, amikor ételt tálalunk magunknak. Élelmiszerpszichológus tudósok bebizonyították, hogy az első étel, amit a tányérunkra teszünk, befolyásolja, hogy mit fogunk legközelebb fogyasztani – így ha ez egy egészséges választás, a tányérunk kétharmadát végül egészséges ételek fogják borítani, anélkül, hogy az akaraterőnknek bármilyen munkát kellene végeznie.

Tökéletes a karácsonyi büfékhez!

10. agyi hack: Vágjuk fel az ételt evés előtt!
Ha egy ételt vagy akár egy szelet süteményt kisebb, harapható adagokban tálalnak, kevésbé érezzük majd a kényszert arra, hogy mindet megegyük – és utána tovább is jóllakottnak érzzük majd magunkat.

A felfedezés mögött álló elmélet szerint ez azért van így, mert a több darabra vágott adag étel nagyobbnak tűnik, ami becsapja az agyat, hogy evés közben azt higgye, többet fogyasztottunk, mint amennyit valójában.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.