Válasszunk vércukormérőt!

A vércukorértékek rendszeres ellenőrzésével sikeresen kordában tartható a cukorbetegség. Az örökös mérés ugyanakkor fárasztó és akár fájdalmas is lehet. Válasszunk olyan vércukormérőt, ami megkönnyíti a dolgunkat!

Mennyire egyszerű használni?

Mivel vércukrot naponta akár többször is mérünk, egyáltalán nem mindegy, pláne idősek esetében, hogy a mérés egy lépésből elvégezhető, vagy egy bonyolultabb műveletsort kell követnünk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tesztcsíkok átkódolása a chip kártya egyszerű cseréjével, vagy a készülék átkódolásával történik.

Mennyire megbízható a mérőeszköz?

Léteznek úgynevezett klinikailag validált vércukormérők, melyek mérési pontosságát független hitelesítési eljárás keretében igazolják. Az ilyen módon bevizsgált készülékek olyan eredményeket szolgáltatnak, melyekben mi magunk és orvosaink is bátran megbízhatunk. Ugyanakkor az a tény, hogy egy vércukormérő nem hitelesített, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is megbízható.

Mindenestre nem rossz ötlet időnként leellenőriztetnünk vércukormérőnk pontosságát és szükség esetén újrakalibráltatnunk, hiszen idővel a legjobb készülékek is veszítenek pontosságukból. Vércukormérőnket mi magunk is letesztelhetjük, ha az orvosi rendelőben történő ellenőrzést követően saját készülékünkkel is végzünk egy mérés, majd összehasonlítjuk a két eredményt.

injekcio4801

Mekkora vércsepp szükséges az elemzéshez?

Olyan készüléket válasszunk, ami kevesebb vérrel is képes elvégezni a mérést. Ha egy kisebb vércsepp is elegendő, akkor annak összegyűjtéséhez nem kell olyan mélyen megszúrnunk magunkat, így kevésbé lesz fájdalmas a szúrás.

Mennyi ideig tart a vércsepp elemzése?

Az egyes vércukormérők esetében változó, hogy mennyi ideig tart a tesztcsíkra cseppentett vér kielemzése. Ha sokszor sietősen kell mérnünk, válasszunk gyorsabb eszközt.

Speciális igények

Rosszul látok számára léteznek olyan készülékek, melyek hangutasításokkal segítik a betegeket a használat során, majd felolvassák a teszt eredményét is. A vásárlásnál ne feledjük el megkérdezni, hogy kiválasztott vércukormérő milyen nyelveken beszél.

Ha megtaláltuk a számunka legmegfelelőbb készüléket, ne hagyjuk a polcon porosodni, ne hanyagoljuk el a rendszeres mérést.

Az eredményeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A kapott értékek mellett írjuk fel a mérés pontos időpontját, azt, hogy étkezés előtt, vagy után mértük, lehetőség szerint a bevitt szénhidrát és elvégzett fizikai aktivitás mennyiségét, az esetleges panaszokat.

Forrás: