Kellene a meleg vér

Feloldanák a homoszexuálisok véradására vonatkozó tilalmat az amerikai szenátorok.

Amerikai szenátorok csütörtökön azt javasolták, hogy a kormány oldja fel a homoszexuális férfiak véradására vonatkozó, 1983-ban elrendelt tilalmat. A politikusok szerint a tilalom ?idejétmúlt, orvosilag és tudományosan megalapozatlan?.

17 demokrata és egy független szenátor John Kerry vezetésével az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) biztosához, Margaret Hamburghoz intézett levelükben azt kérte a hatóságtól, hogy oldja fel a korlátozást.

?Azért írunk, hogy aggodalmunkat fejezzük ki a lehetséges véradókra vonatkozó idejétmúlt, orvosilag és tudományosan megalapozatlan tilalommal kapcsolatban? ? áll a levélben, melyet Kerry hivatala nyilvánosságra is hozott. ?Mivel az ország kórházai és ambulanciái állandóan vérhiánnyal küszködnek, úgy véljük, a véradókkal kapcsolatos bizonyos korlátozásokat felül kellene vizsgálni, megfelelően módosítani és modernizálni kellene, hogy a vérellátás a lehető legmagasabb színvonalúvá válhasson.?5221Az amerikai Vöröskereszt és más egészségügyi szervezetek támogatják a tilalom feloldását, mert a jogszabály szerintük is ?orvosilag és tudományosan megalapozatlan?.

?Minden felajánlott vért két, rendkívül megbízható vizsgálattal ellenőriznek HIV-vírusra. E két teszt alkalmazásával gyakorlatilag nulla a valószínűsége annak, hogy fertőzött vér kerüljön be a vérellátásba? ? közölte a szenátor hivatala.

A HIV/AIDS válság tetőpontjának idejében bevezetett korlátozó intézkedés megtiltja, hogy olyan férfiak adhassanak vért, akik 1977 után valaha létesítettek nemi kapcsolatot más férfiakkal.

Kerry hivatala azt is hozzátette, hogy míg azokat a donorokat, akik ismerten HIV-fertőzött személlyel létesítettek heteroszexuális kapcsolatot, csupán egy évre tiltják el a véradástól, a biztonságos homoszexuális viszonyt folytató férfiakat egész életükre eltiltják.

Forrás: