Metformin – Fogyás és cukorbetegség esetén is hatásos?

A 2-es típusú diabetes – és egyes prediabetes-es állapotok- gyakran alkalmazott terápiája a metformin. A gyógyszer ugyanis igen eredményesen normalizálja a vércukor-és az inzulinszintet, ráadásul a testsúlyt is hatékonyan csökkenti.

A metformin a 2-es típusú diabéteszben (és prediabéteszben) szenvedők esetén leggyakrabban felírt gyógyszer. Akkor javasolják alkalmazását, amikor a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás nem elegendő a vércukorszint normalizálásához. Az amerikai és európai szakmai társaságok is elsőként javasolják alkalmazását 2-es típusú diabetesben.

Fotó: 123rf

A metformin elsődleges célja a vércukorszint csökkentése, méghozzá úgy, hogy mérsékli a máj glükóz kibocsátását, és fokozza az izom és a zsírszövet glukóz felvételét. Ezen túl lassítja a szénhidrátok felszívódását a belekből, valamint növeli az inzulinérzékenységet, hogy segítsen a szervezetnek hatékonyabban eljuttatni a glükózt a sejtekhez” – mondja a diabetológus.

Tanulmányok kimutatták, hogy a metforminnak a vércukorszint csökkentésén túl más egészségügyi előnyei is lehetnek – például hatékonyan segíti a fogyást, ami a cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú. Eleinte a tudósok úgy gondolták, hogy ekkor a fogyás a glükózszint csökkentésének közvetlen eredménye, ám több kutatás szerint a gyógyszer csökkenti az étvágyat (az elhúzódó szénhidrát felszívódás miatt), így kevesebb kalóriát és szénhidrátot visz be a beteg.

A cukorbetegségben és kóros elhízásban szenvedőknél végzett, kisebb tanulmány jelentős súlycsökkenést állapított meg 28 hetes metformin szedés után (természetesen megfelelő étrend mellett). Emellett a szívkoszorúér-betegség egyéb kockázati tényezői is csökkentek, beleértve az éhomi inzulint, a leptint és az LDL-koleszterint is.

foto:pixabay.com

Fontos tudni, hogy bár a metformin nagyban segíti a cukorbetegek testsúlycsökkenését, önmagában az elhízás kezelésére az FDA nem ajánlja- hívja fel a figyelmet dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A diéta és a mozgás az elsődleges kezelési forma prediabetesben és 2-es típusú diabetesben.

A szakemberek felhívják arra a figyelmet, hogy a tartós fogyáshoz és a normál vércukorszint eléréséhez és megőrzéséhez önmagában a metformin nem elegendő. Szükség van még mellette személyre szabott diétára és rendszeres testmozgásra is. Hogy kinek milyen étrend szükséges, azt a legjobb, ha szakember (dietetikus) állapítja meg, ugyanis fontos, hogy a diéta ne egy sablont kövessen, hanem vegye figyelembe az egyéni paramétereket (életkor, munkavégzés, fizikai aktivitás, sport, társbetegségek, egyéb laborparaméterek). Éppen ezért fordulhat elő gyakran, hogy nem mindenkinek ugyanolyan CH mennyiséget javasol az orvos/dietetikus.

Mire figyeljen, ha cukorbetegként fogyni akar

  • Vegye figyelembe a szénhidrátok felszívódását
  • Ügyeljen az inzulinérzékenység napszaki ingadozására
  • Nem minden gyümölcs tartozik a lassú felszívódású CH-ok közé
  • Napi 30-45 perc közepes intenzitású aerob training, hetente 2-3x súlyzós edzéssel kiegészítve.

A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.