A prediabétesz károsíthatja az agy egészségét

A magas vércukorral kialakult cukorbetegség nélkül sem árt vigyázni

Veszélyt rejthet az agy egészsége szempontjából a diabétesz „előszobája” – ebben az állapotban a vércukorszint még nem olyan magas, hogy az ember diabéteszes lenne, mégis kockázatot jelent.

Árthat az agy egészségének a prediabétesz – állítja egy új tanulmány. Az állapotot a cukorbetegség előszobájaként is említik, melyben a vércukorszint magas, de még nem fejlődött ki diabétesz.

„Megfigyeléses tanulmányról van szó, ezért nem bizonyítható, hogy a magasabb vércukorszint rontja az agy egészségi állapotát. Van azonban egy lehetséges kapcsolat, amelyet tovább kell vizsgálni” – fejtette ki Victoria Garfield, a tanulmány vezető szerzője, a londoni Egyetemi Kardiovaszkuláris Tudományos Intézet munkatársa.

Kutatása során Garfield csapata az Egyesült Királyság Biobankjának adatait elemezte, félmillió, átlagosan 58 éves emberre vonatkozóan. Ennek alapján kiderült, hogy a normális vércukor- és glükózszinttel rendelkezőkhöz képest a prediabéteszben szenvedőknél 42 százalékkal magasabb volt a mentális hanyatlás kockázata átlagosan 4 év alatt, s 54 százalékkal nagyobb esélyük volt arra is (átlagosan 8 esztendő alatt), hogy ún. vaszkuláris vagy érrendszeri demencia alakuljon ki náluk – mely a demencia gyakori típusa, s az agy csökkent vérkeringése okozza.

A prediabétesz és a mentális, azaz kognitív hanyatlás/vaszkuláris demencia közötti összefüggések akkor is fennmaradtak, amikor a kutatók számításba vettek más lehetséges kockázati tényezőket – így az életkort, a dohányzást, a súlyt, a szívbetegségek szintjét és a szegénységet. A kutatók ugyanakkor megjegyzik: a diabétesz előszobája nem volt összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával.

Nem tartja meglepőnek a felfedezéseket egy amerikai diabétesz-szakértő, mivel meglátása szerint az orvosok régóta tudják: a teljesen kialakult cukorbetegség növeli a demencia kockázatát.

Az emelkedett glükózszinttel összefüggő, kognitív kockázat egy ugyanazon spektrumban jelentkezik” – mondta dr. Minisha Sood, a New York-i Lenox Hill Kórház endokrinológusa. – “Azaz, az agy egészsége még a prediabetikus stádiumban is károsodhat, amikor a szervezet túltermeli az inzulint a normális vércukorszint fenntartása érdekében.”

Sood megjegyezte, hogy azokat az embereket, akik a prediabétesz állapotában vannak, orvosuknak figyelmeztetnie kell a veszélyekre. A brit kutatócsoport 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereket is vizsgált, s kiderült: esetükben háromszor nagyobb az esélye a vaszkuláris demencia kialakulásának, s magasabb az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázata is, mint a normális vércukorszinttel bírók esetében.

Bár korábbi kutatások már találtak összefüggést a gyengébb kognitív eredmények és a cukorbetegség között, a jelenlegi tanulmány elsősorban azt vizsgálta, hogy a viszonylag magas – de még nem diabétesznek minősülő – vércukorszint milyen hatással van az agy egészségére.

Dr. Barbara Keber, a New York-i a Glen Cove Kórház családorvosa kiemelte: van realitás abban, hogy az agy véráramlását a prediabétesz károsíthatja, mivel ugyanolyan hatást fejt ki mindenütt a testben.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a túl szoros vércukorszint-szabályozás összefüggésbe hozható a betegek hipoglikémiájával – vagyis azzal az állapottal, amikor a vércukorszint veszélyesen csökken -, s ez szintén összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának fokozott kockázatával.

“Tény mindenesetre, hogy meg kell akadályozni a prediabéteszt és a cukorbetegséget, illetve szükséges ellenőrizni a glükózszintet azok esetében, akiket hipoglikémia nélkül diagnosztizáltak, hogy a kognitív hanyatlás és az érrendszeri demencia kialakulását meggátolják” – tette hozzá a szakember.

Olyan életmódot kell követni, melyben az étrend csökkenti a diabétesz esélyét és rendszeres testmozgást tartalmaz – erősítő és kardiogyakorlatokat is – a súlycsökkentés érdekében. A tanulmányt a Diabetes, Obesity and Metabolism szaklap közölte.

Mit tegyünk, hogy a prediabétesz ne forduljon cukorbetegségbe?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.