Magyar vércukorszintmérő

Elkészült és hamarosan hozzáférhető az első magyar nyelvű menürendszerrel működő vércukorszintmérő. A bankkártya méretű készülék kontrasztos kijelzőjén jól láthatóan jelenik meg a mérési eredmény.

Nagy felháborodást keltett tavaly az az ügy, amikor egy fiatal doktornő a rosszul lévő cukorbeteg vércukormérőjén a high (HI), azaz rendkívül magas jelzését hibaüzenetnek vélte, majd a betegnek kristálycukros vizet adott.

A férfi néhány órával később meghalt. A tárgyaláson bebizonyosodott, hogy félreértelmezte a digitális kijelzőn megjelenő két betűt, miközben szakmai felügyelet nélkül hagyták dolgozni kezdő rezidensként, ő megtette, amire szakmailag képes volt. A bírónő nem értette, hogy középfokú angol nyelvvizsgával hogyan nem lehet különbséget tenni a high és az error szók között.

A közeljövőben a piaci forgalmazásban megjelenő vércukorszintmérő a mérési pontosság szempontjából tökéletesen megfelel a szigorú, nemzetközi (ISO 15197) szabványnak, így biztosítva a beteg számára a pontos eredményt, amely gyors, 7 másodperces reakcióidővel jelenik meg a kijelzőn.

vercukormero

A készülékhez a MÉRY tesztcsík használható, amely úgynevezett „kapilláris elven” szívja fel a vérmintát, így akár az alternatív vérvételi helyek (pl. tenyér, alkar, felkar, comb, lábszár) használatát is lehetővé teszi.

A kényelmi és biztonság szempontokat figyelembe véve a mérő minden eseményt hanggal jelez, ugyanakkor a jelzőhang – ha a beteget zavarja – ki is kapcsolható a mérés ideje alatt.

A MÉRY PILLE fejlesztői arra is gondoltak, hogy a költséges elemcséreket kiváltsák, és egy akkumulátoros, a mobiltelefonoknál jól bevált tölthető modellt fejlesszenek ki, amely szintén újdonságként jelenik meg a magyar piacon.

Forrás: