Gyorsan és fájdalommentesen szűrik a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeit

AGE Readert kapott a Dél-pesti Centrumkórházban működő Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2019 júniusában. Az AGE Reader egy egyszerű, komolyabb beavatkozást nem igénylő vizsgálati módszer, amely alapján azonnal megállapítható, hogy a páciensnél mennyire valószínűek a szív-érrendszeri megbetegedések.

„A készüléket elsősorban cukorbetegek szűrésénél szeretnénk használni,” – emelte ki Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos – „de elképzelhető, hogy a vesebetegek állapotának felmérésébe is beépítjük. Nem titkolt célunk az sem, hogy eredményeinket tudományos kutatásokban is felhasználjuk.”

A cukorbetegség számos szövődményt okoz: neuropátiát, vesebetegséget, látásvesztést és szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A Dél-pesti Centrumkórház II. számú Belgyógyászati Osztályán és a hozzákapcsolódó neuropátia centrumban eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a diabétesz szövődményeinek szűrésére. A komplex szív-, ér- és idegrendszeri vizsgálatokat egészíti ki mostantól az AGE Readerrel végzett szűrés is.

Tartósan magas vércukorszint esetén sejtjeink nem tudják hasznosítani a cukrot a vérből, ezért a szervezetnek másképp kell feldolgoznia. Az alternatív cukorlebontási módok végtermékei az AGE-k, amely az Advanced Glycation Endproducts (kóros glikációs végtermék) kifejezés rövidítése. Ezek kimutatására fejlesztették ki az AGE Readert. Az AGE másképp fluoreszkál, ha kialakult a cukor-, a szív-érrendszeri és a vesebetegség a páciensnél. A berendezéssel 10 másodperc alatt meg lehet kapni az eredményeket, nem fájdalmas, könnyen elvégezhető.

Az életkor előrehaladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is felhalmozódik, vagyis a vizsgálat során mért értéket mindenképpen a kor függvényében kell értelmezni. Csak az utal valamilyen kockázati tényező jelenlétére, ha a korunkhoz képest rosszak a vizsgálati eredményeink.

„Az 1,2 millió forint értékű eszköz hasznos segítség lehet a cukorbetegség szövődményeinek feltárásában” – hangsúlyozta Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos. Az AGE Readert a Wörwag Pharma adományozta a centrumnak, ahogy korábban a Neuropathia Centrum megalapítását is a Wörwag Pharma támogatta eszközadományokkal. Akkor egy, a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia szűrésére alkalmas Ewing-tesztert és egy diagnosztikai csomagot ajándékozott az intézménynek. A centrumban a szenzoros és az autonóm neuropátia szűréséhez többek között Neurometert, Neuropadot, monofilamentet, kalibrált hangvillát használnak, de vizsgálnak EKG-val és ABPM-mel (24 órás vérnyomásméréssel) is, továbbá mérik a boka-kar indexet és egyéb vitális paramétereket, például a testsúlyt, haskörfogatot stb. Csak az összes vizsgálat adhat valós képet a beteg állapotáról, és segíthet életmódváltással, kezeléssel megelőzni a súlyosabb szövődmények kialakulását.

A Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2014-ben kezdte meg működését, és elsősorban a XIX. XX kerületből fogad betegeket. Az osztály nefrológiai (vesebetegség) ellátási területe azonban nagyobb: a XVIII., XXI. kerületből és a dabasi járásból, Gyálról is érkeznek betegek a centrumba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index