Egyszer a szervezet is képes lehet a cukorbetegség gyógyítására

Norvég tudósok felfedezték, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit – kutatásuk elvezethet a cukorbetegség új kezelési módjaihoz.

A cukorbetegséget az okozza, hogy nem képesek inzulint termelni a sérült vagy nem létező inzulinsejtek. Az inzulin egy hormon, amely a vércukorszint szabályozásához szükséges. Sok cukorbeteg inzulint kap a vércukorszint szabályozására.

A norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy glukagontermelő sejtjei képesek változni és alkalmazkodni oly módon, hogy ellássák a szomszédos sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek feladatait. A glukagon egy peptidhormon, amelyet a hasnyálmirigy alfasejtjei termelnek és feladata a vércukorszint emelése, azaz hatása ellentétes az inzulinéval.

“Valószínűleg a cukorbetegség-kezelés egy teljesen új formájának a kezdetét jelenheti ez, amikor a szervezet képes saját inzulint termelni egy kis kezdeti segítséggel” – idézte Luiza Ghilát, a norvég egyetem kutatóját a Science Daily tudományos hírportál.

Foto: 123rf.com

A kutatók felfedezték, hogy a hasnyálmirigyben lévő szomszédos sejteknek csupán két százaléka képes megváltoztatni funkcióját. Ennek ellenére optimisták az új kezelési lehetőségek megközelítését illetően. Kutatásukban először voltak képesek leírni a sejtidentitás változása mögötti mechanizmust, amely nem egy passzív folyamat, hanem a környező sejtekből jövő jelzések eredménye. A kutatásban képesek volt 5 százalékra növelni az inzulintermelő sejtek számát egy hatóanyag segítségével, amely hatással volt a sejtek közötti jelzőfolyamatra. Eredményeiket állatkísérletekben mutatták be.

“Ha többet tudunk meg az ezen sejt rugalmassága mögött álló mechanizmusról, valószínűleg képesek leszünk a folyamatot kontrollálni és még több sejt identitását megváltoztatni oly módon, hogy több inzulin termelődjön” – magyarázta Ghila.

“A kutatók szerint felfedezésük nem csak a cukorbetegség kezelését illetően jó hír. A sejtidentitás és -funkció változtatásának képessége döntő felfedezés lehet más sejthalál okozta betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór és a szívroham miatti sejtkárosodás” – mondta Luiza Ghila.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Béres Judit

    A legnagyobb baj ezzel az, hogy az orvosok többsége csak a tünetekre akar megoldást, nem is keresi az okokat… pedig a cukorbetegség nem csak úgy, egyik pillanatról a másikra csap le az emberekre, maximum így szembesülünk vele. De ennek vannak előzményei, nem is kevés, amik szép sorban jönnek egymás után, és előrevetítik a betegséget. Ez a 4 perces videó kiválóan megérteti, hogy is működik a dolog. Szívesen küldök további információt. https://www.youtube.com/watch?v=s917mwoedTI

    Válasz
  2. Ugor Szabo Ilona

    Tisztelt Doktor ur! 2-es tipusu cukorbetegsegem van. Kemeny dietaval neha gyogyszer segitsegevelsikerul naagyjabol kordaban tartanom. Ha van jobb megoldas kerem irja meg. Megneztem a videojat ami sok uj informaciot tartalmazott szamomra. Az orvosom mindig csak a vercukor szintem nezi mast soha. Hova tudnek fordulni ahol rendesen kivizsgalnanak es beallitanak a cukrom. Segitsseget előre is köszönöm es nagyon varom valaszát! Tiszteletel: UgorSzabo Ilonaa

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.