A tunya tiniévek diabéteszhez vezethetnek!

A legtöbb egészséges 25 évesnek nincsenek álmatlan éjszakái amiatt, hogy néhány évvel később esetleg cukorbeteg lesz.

Az igazság az, hogy sokuknak van mitől tartani! A Northwestern Egyetem Fenberg orvosi karának kutatói felfedezték, hogy azok a fiatal felnőttek (18-30 év közöttiek), akiknek a fizikai erőnléte alacsony szinten van (futópados felmérések szerint), két-háromszoros gyakorisággal lesznek cukorbetegek 20 évvel később. bmi10
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiatal nők és a fiatal afro-amerikaiak kevésbé fittek, mint a férfiak és fehér felnőttek, így ez a populáció sokkal inkább veszélyeztetett a cukorbetegség szempontjából. ,,Ezek a fiatalok krónikus betegség veszélyének teszik ki magukat azzal, hogy nem sportolnak és nem elég edzettek." – mondta Mercedes Carnethon, a Feinberg Sikola megelőző orvostan adjunktusa, a tanulmány fő szerzője.
,,Azok, akik nem mozognak eleget a kései kamaszéveikben és a húszas éveik elején, valószínűleg később sem látnak hozzá, s ezzel az állapotuk csak egyre romlik. Nem sokan lógnak ki ebből a sorból." A tanulmány a Diabetes Care júliusi számában jelent meg.

A kísérlet során a cukorbetegség legfontosabb előrejelzője a résztvevők testtömeg-indexe (BMI) volt, mely a test zsírtartalmát tükrözi. ,,A magas BMI érték cukorbetegségre gyakorolt kirívó hatására nem számítottunk ilyen mértékben, és azt kell gondolnunk emiatt, hogy az edzés nem csak a fittség szempontjából fontos, hanem azért is, hogy a testsúlyunk egészséges értéket mutasson." – mondta Carnethon.

,,Két, azonos edzettségi szinten álló ember közül az hajlamosabb a cukorbetegségre, akinek magasabb a BMI-indexe." Carnethon kihangsúlyozta, hogy az edzetlen fiatal felnőttek elkerülhetik a későbbi cukorbajt, ha sportolnak és lefogynak.

,,A testmozgás az egyik útja annak, hogy módosítsuk a testünk zsírtartalmát." – mondta, majd hozzátette: ,,Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testedzés és a gondosan összeválogatott étrend együtt segíthet megtartani az egészséges testsúlyt, és csökkenteni a cukorbetegség kockázatát."

Ez a leghosszabb tanulmány, mely az aerob mozgásformák és a cukorbetegség kialakulásának összefüggését vizsgálta. A legtöbb korábbi kutatás a fizikai terhelés önkéntesen bevallott mértékére alapozott, de ez nem mindig fedi pontosan a valóságot.

cukorbeteg21

Az edzettséget nagyon könnyű felmérni egy futópad segítségével és sokkal pontosabb értékeket biztosít, mint az önkéntes beszámoló. Továbbá ez a tanulmány volt az első, mely megvizsgálta a cukorbetegség kialakulását egy 20 éves időtartam alatt.

Ez a betegség hosszú idő alatt fejlődik ki, az életkor előrehaladtával egyre több embert érint. A korábbi tanulmányok rövidebb ideig követték nyomon a felnőtteket, így nem biztos, hogy ennyi idő alatt jelentkezett a cukorbaj.

A tanulmányhoz a Fiatal Felnőttek Koronáriás Kockázata (CARDIA) adatait használták fel, mely 1984 januárjában kezdődött és 2001 decemberében ért véget. A fitness tanulmányban 3 989 ember vett részt induláskor, 20 évvel később pedig 2 231 személyt vizsgáltak.

A vizsgált személyek a megfigyelés kezdetén 18-30 év közöttiek voltak, fehér bőrűek és afro-amerikaiak egyaránt, mindkét nem képviselői közül. Az alanyok vércukorszintjét a kezdetekkor, illetve a tanulmány 20 éve alatt több alkalommal is megvizsgálták.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: