6 étel, amit diabétesz esetén enni kell!

A cukorbetegséggel élőknek fokozottan szükséges figyelniük arra, mit és hogyan esznek. A diabétesz esetén fontos élelmiszereket azonban másoknak is ajánlani lehetne, hiszen alapvetően mindenki egészséget szolgálják.

Aki diabétesszel küzd, annak sem kell lemondania a finom falatokról. Ha mindenből fogyaszt, ami hozzájárul az egészségéhez, sőt a kevésbé jótékony hozzávalókat számára is megfelelő alapanyaggal helyettesíti, sóvárgását tulajdonképpen bármilyen finomsággal kielégítheti.

De lássuk, mi az, ami nem hiányozhat egy cukorbeteg ember konyhájából. Kezdjük a legalapvetőbbekkel!

1.Zöldség és gyümölcs: mindkettő alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor tápanyagban gazdag. Rosttal teli, telíti a gyomrot, így csökkenti annak lehetőségét is, hogy többet együnk a kelleténél. A vércukorszintet kordában tartja. Napi 3-4 adagot érdemes zöldségből és gyümölcsből fogyasztani.

A burgonya mennyiségét korlátozzuk, így a kukoricáét is, mivel sok keményítőt tartalmaznak. Gyümölcsök közül érdemes kerülni a mangót, a banánt, kenyérfa gyümölcsöt, mivel ezekben jelentős cukormennyiség van. Minél több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, annál több előnyünk származik belőlük. Töltsük hát meg velük a tányérunkat!

gabona

2.Teljes kiőrlésű gabona: ezek a gabonafélék komplex szénhidráttal telítenek, energiát biztosítanak a szervezet egésze számára és nehezebb megemészteni őket. Azaz, nem emelik gyorsan a vércukorszintet és egészséges anyagcsere szintet tartanak fenn. Vannak emberek, akik teljesen mellőzik a szénhidrátokat, ám ez cseppet sem jó megoldás – kimerültséget és hányingert eredményezhet. Cukorbetegként (is) válasszuk inkább az egészséges teljes kiőrlésű kenyeret, a dúsított gabonát cukor nélkül, a barna rizst vagy a zabkorpát.

3.Hal és szárnyas: a halak Omega-3 zsírsavban gazdagok, mely a szervezet számára nélkülözhetetlen, segít a szív egészségének megőrzésében is. Hozzájárul a HDL („jó koleszterin”) szintjének emeléséhez, az LDL („rossz koleszterin”) szintjét viszont kordában tartja. Mivel a diabétesz növeli a szívproblémák kockázatát, a halfogyasztással csökkentjük a rizikót. A szárnyas hús, így a csirke és a pulyka is gazdag fehérjékben, melyek az aminosavak tárolói – segítenek a szervezet mindennapi funkcióinak ellátásában.

4.Bab és szója termékek: a bab rostban és fehérjében gazdag, vagyis az energiánkról is nagymértékben gondoskodik. Mindenképp legyen része az étrendünknek, mert gátolja a vércukorszint emelkedését azzal, hogy az energiát lassan és egyenletesen „adagolja”. A szója és szója termékek, így a tofu a magas zsírtartalmú tejtermékek helyettesítői. Fehérjében gazdagok és csupán jelentéktelen mennyiségű zsír van bennük.

tejivás

5.Tej- és tejtermékek: a tejről tudjuk, hogy kalciummal bőségesen el van látva – ez hozzájárul a fogak és a csontok egészségének fenntartásához. Fogyasszuk az alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet és tejtermékeket, csak mértékkel fogyasszunk zsírban gazdag vajat, sajtot, ghee-t. A sovány, zsírszegény joghurtok, az író például egészséges választások a cukorbetegek számára, kevesebb kalóriát is tartalmaznak. A joghurtokban sok a lactobacillus, segítik az emésztést. Hozzájárulhatnak a gyomorégés csökkentéséhez, melyet sok esetben egyes diabétesz-gyógyszerek idéznek elő.

6.Dió: az egyszerű dió, a mandula, pekándió, mogyoró jó zsírokban gazdag, ezért nagy segítséget jelent a szívproblémák megelőzésében, melyek a diabéteszből származhatnak. Rosttal, ásványi anyagokkal és magnéziummal is ellátják a szervezetet, fenntartva ezzel az optimális vércukorszintet. E-vitaminból is jelentős mennyiséget rejtenek magukban – ezzel az ideg- és szemkárosodástól is védenek bennünket.

A kínálatban bőven találunk remek étkeket – fogyasszuk őket egészségünkért és a cukorbetegség kordában tartásáért!

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.