Napszakok és kalóriák

Nem mindegy, hogy melyik napszakban mit eszünk! Egy kis figyelemmel felgyorsíthatjuk a szervezet számára fontos lúgosítási folyamatot, vagy épp csökkenthetjük a kalória-bevitelt!

alapanyag_szukseg_kalkulator5Reggel
Fogyaszthatunk valamilyen citrusféléből készült gyümölcslevet (lehetőleg frissen facsarva, kevés vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva), aszalt gyümölcsöt, nyers gyümölcsöt vagy valamilyen gabonaféleséget. Ha a citruslevet választjuk, mondjunk le a müzliről, és viszont! Az aszalt vagy a nyers gyümölcsöt viszont minden további nélkül belekeverhetjük a müzlibe, és kevés mézzel ízesíthetjük.
Délben

A napnak ebben a szakában érdemes a szervezetünkbe juttatni az olyan bázikus hatású táplálékokat, mint például a zöldségleves különböző válfajai, a sötétzöld levelű zöldségek, valamint a zöldfűszerek. A húst minél többször váltsuk ki, a szintén kiváló fehérjeforrást jelentő hüvelyesekkel: babbal, lencsével, vöröslencsével, sárgaborsóval, csicseriborsóval!

Ezek nem csak lúgosítanak, de zsír- és kalóriatartalmuk is alacsonyabb, mint a húsoké. Jótékony hatásúak a rakott és párolt zöldségek is, különösen, ha az adott évszaknak megfelelő fajtákat választjuk!

Köretként fogyasszunk valamilyen főtt gabonát! Ha nincs időnk vagy kedvünk főzni, salátát is készíthetünk, lehetőleg minél többféle nyers idényzöldségből. Dresszingként locsoljuk meg kevés olívaolajjal, ízesítsük citromlével, illetve – lehetőség szerint ugyancsak friss – zöldfűszerekkel! Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy péksüteményt ehetünk hozzá.

Délután

Ekkorra az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, így a nyers ételek (gyümölcsök, zöldségek) könnyebben erjedésnek indulnak a szervezetünkben. Fogyasszunk helyettük valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt vagy gabonapelyhet!

salatas%2520tal6

Este

Bár sok család számára a vacsora jelenti a főétkezést, az ne legyen túl kiadós! A mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt! Az egész napi rohanás után adjuk meg a módját ennek az étkezésnek: nyugodtan, kényelmesen együnk, és gondosan rágjunk meg minden falatot!

Fogyasszunk párolt zöldségeket! A napnak ebben a szakában intenzíven fejti ki hatását a vöröskáposzta, amely a szervezet számára szükséges vitaminok csaknem mindegyikét tartalmazza. Saját levében, lassú tűzön pároljuk meg, hogy a benne lévő értékes tápanyagok minél kevésbé károsodjanak! Fűszerezhetjük kevés tengeri sóval, őrölt köménnyel, fehérborssal, esetleg egy kis vajat is tehetünk rá (a margarint viszont kerüljük!).

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.