Az egészséges koszttól is hízhatunk

Egy norvég vizsgálat kimutatta, hogy a túlsúlyos gyermekek valójában több egészséges ételt ? zöldséget, gyümölcsöt, halat, tejterméket ? fogyasztanak, mint normál testalkatú társaik.

A Telemark Egyetem és a Norvég Népegészségügyi Intézet közös felmérésének eredménye szerint a kövér fiatalok gyakrabban fogyasztanak gyümölcslevet és mesterségesen édesített italokat is, míg a többiek jobban kedvelik a szénsavas üdítőket és az egészségtelen élelmiszereket. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy egy túlsúlyos gyermek esetében mind ő, mind a szülei nagyobb gondot fordítanak arra, mi kerüljön az asztalra.Mindemellett az elhízott fiatalok nagy része fizikailag kevésbé aktív a társainál.13556?Örömteli, hogy ezek a családok odafigyelnek az étkezésre. Azonban az egészséges ételektől is el lehet hízni, ha többet eszünk belőlük, mint amennyit a fizikai aktivitásunk alapján igényel a szervezetünk.? ? figyelmeztet Anne Lise Brantsaeter, az Intézet egyik munkatársa.

A felmérést negyedik osztályos (9-10 éves) gyerekek körében végezték a norvégiai Telemark megyében. A gyermekeknek arra kellett válaszolniuk, hogy milyen gyakran fogyasztanak különböző ételféleségeket, akár főétkezés, akár nassolás gyanánt. Az elemzés rámutatott arra is, hogy milyen tényezők befolyásolják az étkezési szokásokat. Ezek közé tartozik többek között a szülők iskolai végzettsége, munkakörülményeik, keresetük, és az, hogy ők maguk túlsúlyosak-e.

Forrás: