Örök kérdés: fogyikapszula vagy edzés?

A kérdésre sokan várnák azt a választ: nem kell mozogni, legyen elég a kapszula, ám a válasz nem ilyen egyértelmű!

A nagy kérdés – melyik a jobb, a fogyasztó tabletta vagy a testmozgás -, igen régóta vita tárgya. Már az 1990-es évek elején elkezdődött, amikor az orvosok először írtak fel ilyen pirulákat elhízott embereknek. Mára a piac telítve van fogyasztó tablettákkal, minden drogériában találhatunk belőlük szép számmal, csodát ígérve a túlsúlyosaknak.

Nos, már az elején nem árt leszögezni, hogy a testmozgás mindig is egészségesebbnek és többet érőnek számított, mint a pirulák szedése, de hozzá kell tenni azt is, hogy vannak emberek, akik valóban képtelenek időt szakítani bokros teendőik közepette a rendes edzésre.

Emellett, a legtöbb ember arra vágyik, hogy kevés idő- és energiaráfordítással járjon a fogyás. Hogy a mozgást mégis inkább lehet javasolni, annak okai a fogyasztó tabletta mellékhatásai. A fitness szakértők is az edzést ajánlják, mint elhízás elleni, hosszú távú megoldást.

Felhozzák sokszor, hogy sok ember az ülő életmód, a mozgásszegény, sportmentes mindennapok és az egészségtelen táplálkozás miatt kövér. A szakemberek szerint, amíg ezeken a dolgokon nem változtatunk, a fogyasztó tablettáktól sem várhatunk nagy csodát.

foto:pixabay.com

Takács Hajnalka dietetikus elmondta: ezeknek a tablettáknak véleménye szerint inkább placebo hatásuk van, a fogyni vágyóknak csak egy lelki pótlék lehet. „Azok választják ezeket a tablettákat, akiknek nincs elég akaraterejük, kitartásuk ahhoz, hogy megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással változtassanak az életmódjukon.

Ilyen tabletták szedése felborítja az anyagcserét, sok tele van vízhajtóval, így csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha az fogyni vágyó eléri a kívánt fogyást, visszatér az eredeti rossz táplálkozási szokásaihoz és a fogyást gyors hízás követi. Ha valaki fogyni szeretne, életmódváltásra van szüksége. A helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás a kulcsa az ideális testsúlynak és annak megtartásának” – tette hozzá a szakértő.

Mégis, mit tud az egyik, és mit a másik?

A legtöbb fogyasztó tabletta gyógynövény-összetevőkkel rendelkezik, mint például zöld tea kivonat és hoodia. Vannak étvágy-csökkentő hatásúak és anyagcsere-felpörgetők is. Arra alapoznak, hogy ha nem érezzük éhesnek magunkat, nem fogunk annyit enni, és ha ez megtörténik, valóban fogyást tapasztalunk.

Az anyagcsere felpörgetésében segítő tabletták a tárolt energia fogyasztását serkentik, ugyanazzal az eredménnyel: súlyvesztés következik be. A gyártók azt hangsúlyozzák: a pirulák testmozgás nélkül is működnek.

Az egészséges súlyvesztés kulcsa ugyanakkor – ha a testmozgást nézzük -, a szív- és érrendszerre ható gyakorlatok. Nemcsak fogyni segítenek, de kitartásunkat, állóképességünket növelik és erősítik az izmokat.

Mindegyikre szükségünk van! Az anyagcsere természetesen felpörög, mivel a szív- és érrendszeri gyakorlatok javítják az oxigénellátást a testben. A kalória- és zsírégetés testmozgással egyszerű, a legtöbb egészségügyi szakember ajánlja is, persze időt és energiát kell belefektetni.

Szakemberek szerint a legideálisabb hetente 4-5 alkalommal 30-40 percet mozogni. Több tanulmány alátámasztja, hogy ha a résztvevők szedtek is fogyasztó tablettát, kétszer annyi súlyt vesztettek, ha mellé a testmozgást is beiktatták, mint akiknek csak a tablettaszedés volt előírva.

fogyás

A szakemberek azt tanácsolják, ha igénybe vesszük a fogyasztó tablettákat, mellette tartsunk egészséges étrendet és mozogjunk is, az életmódbeli változtatások ugyanis nagyon fontosak a hatékony fogyásban. Takács Hajnalka dietetikus a fogyasztótabletták veszélyeit sorolja.

Legnagyobb veszélye véleménye szerint, hogy a fogyni vágyóban újabb kiábrándultságot, elkeseredettséget ébreszt azáltal, hogy a fogyás vagy nem, vagy nem tartósan valósul meg. „Veszélynek számítanak még azok a plusz adalékanyagok, amelyek csak a vizet hajtják ki a szervezetből, és nem a zsírból történő fogyás következik be, amire a fogyókúrázó számít.

Azok a fogyasztó tabletták, amelyek gyógyszernek minősülnek általában az éhségérzet csökkentésén alapulnak. Ezek akár magas vérnyomást vagy cukorbetegséget is előidézhetnek. A gyógynövény alapú tabletták azok, melyeknek főként vízhajtó és hashajtóhatásuk van, s itt nem csak víz, hanem ásványi anyagok is távoznak a szervezetből, amik különböző hiányállapotokhoz is vezethetnek.” – mondta el Takács Hajnalka, aki nem ajánlja senkinek a fogyasztótabletta szedését.

„Akik nagyon nagy túlsúllyal küszködnek, először az étrend módosításával kell elérniük testsúlycsökkenést, utána lehet őket mozgással terhelni. Olyan variációt nem tartok életszerűnek, hogy azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek mozogni. A mozgás, a mindennapjainkhoz kell hogy tartozzon, és nem szabad, hogy a rohanó világ ülő életmódját erősítsük.” – tette hozzá a dietetikus.

tulsuly

Mi segíthet még a fogyásban?

Sokat jelent, ha étrendünkbe sok zöldséget iktatunk: magas rosttartalmuknak köszönhetően akkor is telítettebbnek érezzük magunkat, ha kevesebbet ettünk. A legtöbb zöldségnek kicsi a kalóriatartalma, ezért valójában korlátlan mennyiség is ehető belőlük.

Vannak olyanok is, amelyek nemcsak segítik a fogyást, de méregtelenítő hatásuk is van. Ilyen például a spenót, a káposzta, répa, zeller, spárga. A gyümölcsök is igen hasznosak: fontos vitaminokat és ásványi anyagokat szerezhetünk be általuk.

Együk az almát, a sárgadinnyét, narancsot, ananászt, görögdinnyét! Tartózkodjunk ellenben a vörös húsoktól, helyettük csirkét és halat érdemes fogyasztani annak, aki egészségesen akar étkezni, és fogyni szeretne! Mozogjunk rendszeresen!

Végezzük a szív- és érrendszerre ható gyakorlatokat, állóképességet fejlesztőkkel kombinálva! Osszuk be a hetet: három napon csináljuk a kardiogyakorlatokat, a többi kettőn állóképességet fejlesszünk! A kardiogyakorlatok közé sorolhatjuk a joggingot és az úszást is, az aerobikot és a fitnesst szintén.

Ne feledjük megmozgatni a test alsó részét is! Végezzünk guggolásokat, felüléseket, vádlierősítést! Javasolt a fogyáshoz továbbá, hogy hagyjuk el az alkoholt, a cigarettát és a koffein-bevitelt is mérsékeljük, és mindenekelőtt konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt fogyasztó tablettát kezdünk használni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index