Ha gyorsan eszel, kövér leszel!

Egy új-zélandi kutatás szerint azok a középkorú nők, akik gyorsan esznek, általában hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik lassan, megfontoltan étkeznek.

A vizsgálat nem bizonyítja egyértelműen, hogy a gyors evés szükségszerűen elhízáshoz vezet, de a kutatók szerint az evési sebesség nagyban befolyásolja azt, hogy mennyi ételt viszünk be szervezetünkbe.

"Könnyen lehet, hogy a gyors evésnek köszönhetően extra kalóriákat viszünk be" – nyilatkozta Dr. Kathleen Melanson, a Rhode Island Egyetem professzora.

A szakértők 2500, 40 és 50 év közötti nőnek postázták kérdőívüket, amelyben étkezési szokásaikról, egészségi állapotukról, valamint súlyukról és magasságukról kérdezték a résztvevőket. Az 1600 válaszoló fele saját bevallása szerint átlagos sebességgel eszik, egyharmaduk nagyon gyorsan, 15 százalékuk pedig lassú, vagy nagyon lassú evő.

A Journal of the American Dietetic Association című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a leglassabban étkező nőknek volt a legalacsonyabb a testtömegindexük (BMI). Minden egyes gyorsasági kategória-növekedés 2.8 százalékos testtömegindex-növekedéssel járt együtt. Ez egy átlagos amerikai nő esetében 2,7 kilogrammot jelent.

3jyygx9z

Dr. Caroline Horwath, a kutatás vezetője saját bevallása szerint számított a testtömegindex és az evési sebesség kapcsolatára, korábbi kutatások ugyanis szintén hasonló eredményre jutottak. "Arra azonban mi sem gondoltunk, hogy a kapcsolat ennyire szoros lesz – nyilatkozta Dr. Horwath – Ha ez az összefüggés általánosítható, akkor rendkívül hatékony módszert találtunk az elhízás megelőzésére és a BMI csökkentésére."

Dr. Horwath kiemelte, hogy a lassú evést elhízás elleni eszközként használó kutatások nem mindegyike járt sikerrel. Egy nemrég Kínában végzett kutatás során azonban a szakértők arra jutottak, hogy a több rágás kevesebb kalória-bevitelt eredményez.

A mostani vizsgálat egyik legnagyobb gyengéje, hogy a tudósok nem találkoztak a nőkkel, így nem tudták pontosan megvizsgálni az étkezési sebességüket.

"Az evési sebesség egy olyan szokás, amit nagyon nehéz megváltoztatni, hiszen annyira mélyen gyökerezik minden emberben. Sokat kell dolgoznunk, hogy megértsük a viselkedés gyökerét és azt, hogyan változtathatjuk meg egészségünk érdekében."

Forrás: