Fogyasztó cigi?

A Yale Egyetem munkatársai egérkísérletek segítségével felfedezték, hogy hogyan járul hozzá a dohányzás a testsúly megőrzéséhez. A felfedezés új gyógyszerek felfedezéséhez vezethet.

Ismert, hogy a dohányosok általában vékonyabbak, bár ennek ellenére rövidebb ideig élnek, mint a nemdohányzók. Yann Mineur és munkatársai a jelenség hátterét állatkísérletes modellben vizsgálták: az egerek hasonló receptorokkal, molekuláris célpontokkal rendelkeznek, mint az emberek. Korábban számtalan tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a nikotin a bevitt tápanyag mennyiségének csökkenésén, valamint az energiafelhasználás növelésén keresztül hozzájárul a sikeres fogyáshoz.

A Science legfrissebb számában közölt vizsgálat a citizin nevű szerre irányult. Az eredetileg antidepresszánsnak szánt anyag kémiailag egy dohányzásról való leszokást segítő szer, a vareniklin származéka. A citizin az állatok agyában a hipotalamusz azon sejtjeit aktiválta, mint a nikotin, ezáltal gátolva a súlygyarapodást. Ez az idegrendszeri jelpálya az étvágy, és az anyagcsere folyamataiban is érintett.

shutterstock_677591441

Azonban a nikotinerg jelpálya ötlete nem újkeletű a fogyasztószerek területén. Egyetlen probléma adódik: szerte az egész szervezetben találhatóak nikotinreceptorok, szerepet játszanak a memória szerveződésében, a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában is. Ráadásul ismert, hogy a citizin a perifériás idegekre ható mellékhatásokkal rendelkezik.

Mindenesetre az orvosok a továbbiakban sem ajánlják a dohányzás fogyasztószerként való alkalmazását, annak ugyanis számos, kétségbe vonhatatlanul káros hatása is van. Ennek ellenére ilyen téren is felmerülhet a dohányzást segítő gyógyszerek, például nikotinos tapasz használata. Mindazonáltal a lehetséges mellékhatások kiküszöbölésére még rengeteg új vizsgálatot el kell végezni.

Forrás: