5 módszer a stresszmentességért

Egyszerű, könnyen elsajátítható és bárhol kivitelezhető módszerek a stressz leküzdéséhez. Mindenki azonnal fel tud sorolni legalább öt okot a stressz káros hatásai közül.

Ez azért lehetséges, mivel legtöbben a saját bőrükön tapasztalják ezeket a jeleket. A fejetetejére állt világ és a folytonos rohanás ellenére a stresszmentes állapot kivitelezhető. Másrészt, ha tudatosan nem szakítunk időt a lelki nyugalomra, a test fog megálljt parancsolni az állandó hajtásnak.

Vizualizáld a célod!

Tűzd ki magad elé, mi az aznapi teendőd. A nap végén összegezd, mi az, amit sikerült elérned. Ha nem tudtad kipipálnod a teljes listát, akkor se ess kétségbe. A legfontosabb feladataidat megvalósítottad. Mivel ma már nem tudod teljesíteni őket, engedd el az ezzel járó feszültséget és összpontosíts a nyugalomra, hogy másnap még nagyobb lendülettel vághass bele a munkába. Ne feledd, a felesleges stressz nem segít, csak hátráltat.

04_Stressz

Foto:123rf.com

Szakadj ki a környezetedből!

A stressz leküzdésének alapvető feltétele, hogy elszakadj a feszültséget okozó cselekvéstől és ezzel együtt a környezettől, amihez kötődik. Ha egész nap egy irodában ülsz, menj a szabadba és hagyd, hogy a zakatoló gondolataid megnyugodjanak. Tölts el egy kis időt a közeli parkban, egy padon ülve, messze a zajoktól. Törődj magaddal és a lelked hálás lesz.

Nyugalom zóna

A kiszakadás és a lelki nyugalom állapota az otthonodban is megvalósítható. Egy forró fürdő tökéletes hely a relaxációra. Kapcsolj halk zenét, gyújts meg néhány gyertyát és engedd át magad az édes semmittevésnek. Zárd ki a külvilágot erre a rövid időre, és a kádból kilépve új embernek fogod érezni magad.

Foto:123rf.com

Lélegezz fel!

A helyes légzés és az elegendő mennyiségű oxigén felfrissíti a szervezetet, segíti az anyagcserét és a sejtek regenerálódását. A kimerült szervezet leküzdésének egyik leghatásosabb módja. Miközben a légzésedre koncentrálsz, észrevétlenül csillapítod le a stressztől feszült tested. A módszer jógázással tökéletesíthető, de a tudatos, mély légzés a legváratlanabb helyzetek kezelését is segíti.

A stressz sajnálatos módon sok ember életében mindennapos tényezőnek számít. Rövidtávon is nehéz megküzdeni vele, de ha sokáig fennáll, rendkívül káros hatásai vannak, mind a lelki, mind a testi problémákat figyelembe véve. 

5 trükk, amivel a stressz eltűnik!

Éltető zene

A zene különös hatással bír a szervezetünkre és a lélekre is. A különböző hangzásvilág befolyásolja a vér állagát, mellyel a teljes test működésére kihat. Tehát nem véletlenül mondják: „felpezsdül a vérem”. Még intenzívebb hatás érhető el, ha nem csak passzív résztvevői vagyunk a hangzásnak, hanem mi magunk hozzuk létre a zenét. Válassz egy hangszert! Miközben megtanulsz játszani rajta, nyom nélkül űzöd el a stresszt a tudatodból.

Forrás: https://napidoktor.hu/index