A nőket megöli a munkahelyi stressz

A nagy munkahelyi feszültség nők esetén mintegy 40 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az Amerikai Szívtársaság 2010-es tudományos ülésén elhangzottak szerint a létbizonytalanság érzése ? tehát a munkahely elvesztésétől való félelem ? olyan állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a megnövekedett vérnyomás, koleszterinszint, és a túlsúly. Mindazonáltal a kapcsolat nem közvetlen a szívinfarktus, a szélütés (stroke), a szükséges szívsebészeti beavatkozás, valamint a hirtelen szívhalál között.

A munkahelyi feszültség egy stresszforma, melyet úgy lehet jellemezni, hogy olyan munka, mely állandó figyelmet igényel, azonban nem, vagy kevéssé társul döntéshozási jogkörrel, és nem jutnak felszínre a kreatív, illetve az egyéni tulajdonságok.13841Dr. Michelle A. Albert (Bostoni Női Klinika) és munkatársai rávilágítottak, hogy a munka pozitívan, illetve negatívan is befolyásolhatja az egészségi állapotot. A vizsgálatban 17415 egészséges hölgy vett részt (átlagéletkor 57 év). A kutatók figyelembe vették a szív- és érrendszeri betegségek kockázati faktorait, valamint a munkahelyi feszültséget, és a munkahely elvesztésétől való félelmet ? ezeket kérdőívek segítségével vizsgálták. A követési időszak 10 év volt, ezalatt a tudósok meghatározták a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási arányát.

Megállapították, hogy szemben az alacsony feszültségnek kitett csoporttal, azon nők esetén, akiknél nagy munkahelyi feszültség volt tapasztalható, mintegy 40 százalékkal nőtt a szívinfarktus, a stroke, illetve az ezek megoldást szolgáló sebészeti beavatkozások, és a hirtelen szívhalál kockázata. Egy korábbi vizsgálat már kiértékelte a férfiak esetén tapasztalható munkahelyi feszültség hatását, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata még drámaiabb növekedést mutatott.

Forrás: