Álomvilág lépésről lépésre

Az álmok mezejére lépve az alvás kezdete és vége között, több területen barangolunk egyre mélyebbre. Mik ezek? Az alvás öt lépcsőfoka.

Alvás nélkül nincs élet. Agyunknak, és a szervezetünknek egyaránt szüksége van a pihenésre. Az éber állapottól való búcsú több szakaszon keresztül valósul meg. Ezek során megkülönböztetjük az ún. gyors-szemmozgás-nélküli (NREM), illetve az ezt követő gyors szemmozgás (REM) fázisait. Bár az alvásigény az életkortól függően változik, a pihenés közben megtapasztalt lépcsőfokokat minden esetben bejárjuk.

Bétából alfába

Az alvás kezdeti szakaszában még meglehetősen éber állapotban vagyunk. Az egész nap zakatoló agyat a gyors béta-hullámok kezdik lassítani, és pihenő fázisra állítani. Ezután ún. alfa hullámok keletkeznek az agyban, melyek a pihentető alvás és az éber állapot között észlelhetőek. Ebben az időszakban, mielőtt még mélyebb álomba merülnénk, gyakran tapasztalunk furcsa és ijesztő érzéseket. A zuhanás, vagy esés miatti felriadás tipikusan erre a fázisra jellemző.

Az első lépcsőfok

A könnyed alvás szakaszában téta hullámok keletkeznek. A mindössze 10-15 percig tartó időszakkal léphető át az ébrenlét küszöbe, éppen ezért, ha eközben ébredünk fel, többnyire az az érzésünk, nem is igazán aludtunk.

Második szakasz

Ebben a fázisban a szervezet működése még inkább lelassul. Ennek jele a szívverés és a légzés számának csökkenése. A kb. 20 percen át tartó szakaszban a test folyamatosan halad a mély, nyugodt alvás irányába.

alvas80

A bűvös hármas

A mély alvás szakasza. A delta hullámoknak köszönhetően az agy működése lelassul, és egy pihentető alvás veszi kezdetét. Ez a szakasz tekinthető a harmadik lépcsőfoknak, ami egyben átmenet a teljesen mély alvás eléréséhez.

Alvajárás

A negyedik lépcsőfokig eljutva annyira mélyen alszunk, hogy ebben a szakaszban előfordulhat az ágybavizelés, és az alvajárás jelensége is. Az utóbbi felölelheti a teljes negyedik fázisra jellemző kb. 30 perces időszakot, de egészen rövid, pár perces is lehet. Ha azonban rendszeresen előfordul, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni!

Álmos ötös

Álmodni az ötödik lépcsőfokot elérve szoktunk. Ebben a szakaszban átkerülünk a REM fázisba, melyet paradox alvásnak is neveznek, mivel ilyenkor az agyi aktivitás megnövekszik, de ezzel egy időben a szervezet működése teljesen lelassul és az izmok nyugalomba kerülnek. Általában az elalvs után másfél órára van szükség, mire a REM szakaszba érünk.

Az alvás cirkulációja

Az alvás során a lépcsőfokokat bejárva gyakran térünk vissza egy-egy korábbi szintre, és járjuk be azokat ismét. Az első négy szintig eljutva olykor ismét visszaesünk a harmadik, majd a második szakaszra, mielőtt a REM fázishoz érnénk. Miután az ötödik lépcsőfokkal együtt az álmok világáig is eljutottunk a folyamat kezdődik előröl.

Forrás: https://napidoktor.hu/