A kreatív fantáziavilág kisvárosa

Álmodj csillagszemű juhászt és üveggolyót! Hidd el, hogy legjobb ötleteid bugyra az alvás!

A történelemben sok utalás van arra, hogy az alvás állapotában kreatívitásunk robbanásszerűen megnő, ihletet kaphatunk és a problémáinkra megoldást találhatunk.

Dmitrij Mengyelejevnek, a periódusos rendszer elkészítőjének állítólag egy álom mutatta meg, hogy hova lehet elhelyezni az elemeket. Egy jó, pihentető alvás kinyithatja az ajtót az elméd rejtett zugaiba.

Az alvás az inspirációt és a kreativitást nagyban serkentheti. Egy kísérlet bizonyítja ezt, amely során egy fiatal diákokból álló csoportnak meg kellett oldania egy memóriafeladatot. A csoportot kétfelé osztották. Az egyik társaság 8 órát aludhatott, a másik ébren maradt. Az eredmény, hogy az alvás után sokkal könnyebben találtak megoldást a feladatra, mint azok, akik nem pihentek.

alvas%252847%25291

A tanulás után szintén könnyebben emlékezünk vissza az anyagra, ha kialudtuk magunkat. A kipihent ember könnyebben jegyzi meg, és jobban képes visszaidézni a tananyagot. Sok ismert művész, értelmiségi és tudós megvallotta, hogy alvás közben támadtak a legeredetibb elképzeléseik, gondolataik. Közéjük tartozott például Mary Shelley is, a Frankenstein írónője, aki a horror klasszikus figuráját az álmában ,,alkotta meg".

Nem bizonyított, hogy az álmok felelősek a kreatív ötletekért, mégis az egyik kísérlet az sejteti, hogy az alvás elengedhetetlen feltétele a találékony problémamegoldásnak.

Az alváskutatók az alvás során a szem körüli izmok és a végtagok mozgását, a szívritmust, valamint a légzés mélységét mérik. Az alvás kezdetén az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló, ezt az időszakot NREM-nek (Non Rapid Eye Movement) nevezik. Az ezt követő REM (Rapid Eye Movement) fázisnak a gyors szemmozgás a fő jellegzetessége.

Az álmok nagy része ebben a szakaszban történik. Ekkor az agy azon területei aktívak, amelyek a gondolkodásban, a tanulásban és a dolgok megoldásában vesznek részt. Az agy ilyenkor dolgozza fel a nap során bennünket ért hatásokat, információkat, eseményeket.

alvas%252889%2529

Miért álmodunk?

Freud szerint az álmok komoly jelentőséggel bírnak, képet alkotnak a személyiségünkről, rejtett vágyainkról, megélt traumáinkról, félelmeinkről.

Alvás alatt tudatlan állapotba merülünk, ahol nem köt semmi, nem érezzük a hétköznapi akadályokat. Nem tudhatjuk pontosan, miért álmodunk, de az biztos, hogy ilyenkor a tudatalatti működésbe léphet, hogy mutasson nekünk valamit. Az álmok elsősorban rólunk szólnak. Az álmokban kifejeződhet a kreativitásod, vagy a gondjaid és a rejtett aggodalmaid kivetülhetnek ilyenkor.

Megálmodhatod, hogy a barátod megcsal, ami nem jelenti azt, hogy megtörténik, de jelezheti, hogy nincs minden rendben köztetek. Az álom feladata, hogy a nyilvánvaló üzenetet képekben vetítse ki.

Forrás:


Egy válasz