Mámoros álmok

Csak látszólag alszik jól a részeg, álmában sokszor forgolódik.

Az ébren levők meg megkönnyebbülnek; most már nem lehet baj, nem tesz kárt másban, nem kell rá figyelni. Alvás közben azonban nagy bajok szakadhatnak az alkoholt fogyasztott emberre. Tudata bódult, reflexei lelassulnak vagy kikapcsolnak. Végül kiszolgáltatottsága miatt nemcsak mások, hanem saját maga számára is nagy bajok elöl védhetetlenné válhat.

Az alvásterápia számos okot tart számon, ami zavarhatja a pihentető alvásunkat. Ezek lehetnek külső, azaz a szervezetünktől független tényezők, melyek közül a legismertebb talán a fekhelyünk, valamint a testünket  körülvevő anyagok minősége, vagy éppen a légkör, a hang- és fényviszonyok. Valóban, a zajos környezet vagy az erős lámpafény nagyon meg tudja zavarni az (el)alvásunkat, ugyanakkor, ha a belső egyensúlyunk nem harmonizál, bizony a lelki békénk labilitása is lehet gátja a jó alvásnak.

Sokan éppen ezért nyúlnak egy-két pohár alkoholhoz. Leginkább borhoz vagy sörhöz, hogy a feszültséget oldva belezuhanjanak a jóleső alvásba. Gyakran sikerül is, hiszen az alkohol hatása  bódultságot, izomlazulást és görcsoldódást is okoz, ilyenformán az alkoholt fogyasztott ember nem sokat kínlódik az elalvással, hamarabb álomba szenderül és látszólag békésen szunyókál.

alkohol1

Persze csak látszólag, mert közben a szervezete iszonyatosan nagy erőfeszítéssel bontja le a toxikus anyagokat. Elsősorban a máj és a vese pörög fel, de a szívműködésre és a vérnyomásra is jelentős hatással van az alkohol.

Kétségtelen, már egy kevés alkoholtól is garantáltan lecsukódik a szemünk az esti, éjszakai órákban különösen, és gyorsabban el is alszunk. A sörben levő komló hatása közismert ebben a vonatkozásban. Nagyhatású mesterséges altató és nyugtató gyógyszerek fontos alap alkotórésze a komló.

Tudnunk kell azonban, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol korai ébredést eredményez. Elsősorban az alkohol vízhajtó hatása következtében jelentkező vizelési inger miatt, de a hamarosan érződő kínzó szomjúság miatt is, ugyanis az alkohol hatására a szervezet valósággal kiszárad, és a keletkező égető érzés vízzel csillapítható.

Az alkohol semlegesítése a szervezettől elvonja az energiát, és az alvás közben fontos hormonális, sejtépítő és immunerősítő folyamatok látják ennek kárát. Ugyanakkor felerősítik az apnoés vagy apnoéra hajlamos emberek levegővételi problémáit is.

alkohol2

Nem véletlen, hogy az alkoholt fogyasztó emberek között többen figyelnek fel arra (a párjuk figyelmezteti őket), hogy bár sosem horkolnak, ezúttal szuszogás, horkolás és időnként felhorkantás kíséri az éjszakai alvásukat. Hogy ez milyen veszélyes lehet, ezt orvosi megfigyelések igazolják: a súlyosabb apnoés betegek, vagyis légzési zavaros, horkolók esetében az alvási fulladás veszélye megtöbbszöröződik.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

Az esti alkoholfogyasztásnál is érvényes a mértékletesség. Ha valaki túlságosan felöntött a garatra, esetleg részeg állapotba került, itassunk vele sok folyadékotásványvizet vagy csapvizet – és ha lehet, figyeljünk a következőkre; a légzéskimaradások, esetleges gyomorürítési ingerek, ugyan a legtöbbször felébresztik felszínes álmából a bódult állapotba került embert, de bizony gyakran segítség is elkél ilyen állapotban.

Forrás: Alvásközpont