Derékgyilkos matracok a hátfájás okozói?

Pár éven belül már a sokadik minőségi matracot szerezzük be, mégis gyakran ébredünk hátfájással, gyengének érezve magunkat? Mi lehet a hátfájás oka?

Komoly fejtörést okozhat, miért nem jön a várt hatás, mikor tisztában vagyunk azzal, hogy a mély és minőségi alvás érdekében mindent megtettünk. Kialvatlanul, hátfájósan, morcosan ébredünk. Ha a matracunk, az ágyunk elvileg megfelelő, nem kényelmetlen, miért a naponta jelentkező hátfájás?

A hátfájás nemcsak az idősebbeknek okoz gondot. Sőt! Manapság egyre több iskoláskorú fiatal van, aki rendszeresen erre panaszkodik. Miben keresendőek az okok? Gyakran lehet hallani, hogy a gyenge izomzat, a rossz tartás, a lusta, mozgást kerülő életmód hozzájárulhat az alvási gondokhoz.

A hátfájást az iskolai, a munkahelyi gondok is okozzák. A leterheltség, a stressz szerepet játszik a kínzó fájdalomban, melytől már önmagában is gyengébbnek érezzük magunkat.

Ha az izmokat egyirányúan terheljük, vagy csak egyik oldalunkon cipeljük a táskát, a hátfájás jelentkezni fog. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy jól ülünk-e a munkahelyen vagy otthon, az íróasztalunknál, mert az asztal és a szék nem megfelelő magassága is bajt okozhat.

iroda10

Érdemes ellenőrizni az ágyat

Ha azonban megállapítjuk, hogy a fenti esetek közül egyik sem igaz ránk, akkor nem árt megvizsgálnunk, min is töltjük az éjszakáinkat. Ideális esetben napi 8 órát töltünk az ágyunkon. Ha rossz a matrac, kényelmetlen az ágy, akkor elég esélytelen a pihentető alvás.

Tartós derék- és hátfájás alakulhat ki miatta. Nincs azonban arra pontos meghatározás, kinek milyen matrac a legjobb és legegészségesebb. Vannak, akik keményebben tudnak jól aludni, mások a puhább ágybetétet részesítik előnyben. Arra azonban ügyeljünk: ne legyen gödrökkel teli, vagy egy részen bemélyedőbb a matrac, mert az bizony okozhat kellemetlenséget!

Milyen a „legjobb” alvás?

Ha kevésbé akarjuk terhelni a gerincünket, érdemes inkább oldalra fordulva, mintsem háton aludni. Az ilyen alvás pihentetőbb a gerincnek. Kiegyenlítődik az alsó görbülete. Ezzel a derékfájást is elkerüljük.

hálószoba2

Többféle pihentető alvás-pozíció van, mellyel lazítjuk a gerincet. Háton is fekhetünk, egy egyenes felületű ágyon, de tegyünk a térdhajlatok alá párnákat, ezzel tehermentesítjük a gerincet, és alsó része könnyebben felveszi a természetes alakját.

Az alvás közben oldalukon fekvőknél is javasolható, hogy a térdeik közé rakjanak kisebb párnát, a csípő és a gerinc alsó részének tehermentesítése érdekében. Ha az alvás jobban megy hason fekve, lapos, puha párna behelyezése az alhas és a csípő tájékára ugyancsak segít abban, hogy a testhelyzet ne legyen kicsavart, és ne terheljük a gerincet annyira.

Ha kialakítottuk a kényelmes testhelyzetet, és biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő matracon, ágyon fekszünk, elvileg semmi akadálya nem lehet a pihentető alvásnak. Az alvást zavarhatja még néhány dolog, ezeknek azonban kevesebb köze van a hátfájáshoz – kivéve a stresszt és az idegességet. Kerüljük lehetőleg a koffeint, a dohányzást és az alkoholt, ez hozzásegít, hogy jobban aludjunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.