Gép, mely visszajátssza álmainkat?

Az Ébren-álmodó robot egy nem mindennapi alkotás, mely kombinálja az emberi agyhullámokat és a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázisú alvás során mért adatokat a robotviselkedéssel.

Az Ébren-álmodó robot képes visszajátszani az álmainkat, vagy ha akarjuk, el is táncolja azokat.

Az Ébren-álmodó robot Fernando Orellana, és Bernan Burns együttműködésének eredményeképpen jött létre. Orellana az Albany régióban lévő Sleep Disorder Centerben, New Yorkban töltött egy éjszakát. Az ott dolgozók, elektródokat kötöttek a kutatóra, EKG-val, EEG-val gyűjtötték az adatokat.

Orellana az adatok hasznáról a robot ?megelevenítésével? kapcsolatban, a következőképpen fogalmazott: Az én szemem mozgását átvette a robot szemének mozgása, tehát ha álmomban az én szemem balra nézett, akkor a robot szeme is balra nézett. Az EEG segítségével gyűjtött adatok felhasználása egy kicsit összetettebb volt. 151651A robot az emberek ?toldalékaként? szolgálhat, mondhatnánk, hogy segítségével közelebb kerülhetünk az emberek eszméletlen állapotának mélyebb szintjeihez.

A klasszikus, 1956-ban készült filmben, a Forbidden Planetben (Tiltott Bolygó) Dr. Morbius eszméletlen állapotában, alvás közben használta fel Krell robotot, és a hihetetlenül erős Krell hatott rá eszméletlen állapotában, így képes volt elpusztítani ellenségeit. Mindezek tudatában, valószínű szeretnénk beültetni egy korlátozó műszert a robotokba, akik majd, visszajátsszák, a gyakorlatba átültetik az álmainkat.

Forrás: