Megőszülünk, de mitől?

B. Nagy Norbert trichológus a Csak csajok műsorában elmondta, hogy az őszülésnek két fajtája létezik. Az egyik genetikai eredetű a másik az ásványi anyagok hiánya miatt alakulhat ki.

Minden nő egyik rémálma, hogy elkezd őszülni. Bár egyesek szerint a szőke hajba vegyülő fehér tincsek kifejezetten tetszetősek inkább az őszülő halántékú férfiak tudnak jól kinézni. De vajon mi az oka az őszülésnek? B. Nagy Norbert trichológus szakértő elmondása szerint az őszülés több okra is visszavezethető.

A Csak csajok meghívott vendége Wolf Kati is fiatalon őszült meg. Mivel haja szőke és rendszeresen melíroztatta, senkinek nem tűnt fel, őt magát pedig egyáltalán nem zavarja, sőt szerinte még szexis is lehet, ha valaki őszül.

Sajnos természetes folyamat…

Az őszülés egy természetes folyamat, megakadályozni nem viszont késleltetni lehet. „A sejtjeink elvileg 150 évig regenerálódnak, vagyis ennyi ideig élhetnénk, mégsem tesszük.” – magyrázza B. Nagy Norbert. Ezek a körülmények kihatnak a hajra is, hajunk mikroreceptorai is ennyi ideig regenerálódnak.

Két fő ok és sok kisebb

A korai őszülésnek két fő oka lehet, az egyik a genetikával hozható összefüggésbe a másik pedig olyan természetes okokat sorakoztat fel, mint az ásványi anyagok hiánya, rézhiány vagy valamilyen vitaminhiány. Viszont sok olyan praktika van, amivel ki lehet tolni az őszülés folyamatát. Ilyen lehet a vizes bázisú növények, gyógynövényes pakolások alkalmazása, amik természetes kivonatok és ennek köszönhetően hidratálják a bőrt, a hajat. „A vizes bázisú pakolásokkal felszívódik annyi tápanyag, amennyire a hajnak szüksége van, a többi leöblíthető.” – meséli B. Nagy Norbert.

Az őszülés a fejbőr öregedéséhez kapcsolható, vagy valamilyen hiány problémákhoz. Alapvető ásványi anyag hiányok is felléphetnek, például rézhiány, vagy a szervezetből kiürült B vitamin is őszölés okozhat, méghozzá igen rövid – pár hét – alatt is komoly őszülési folyamat indulhat be.

Az sem mindegy hogy, milyen ételeket fogyasztunk, a szakértő szerint a vegetáriánusoknak sokszor kell halat enniük, mert olyan anyagokat tartalmaz, ami késlelteti az őszülést. A tartós stressz, a váratlan lelki trauma és a hosszabb időn át fennálló szorongás is elősegítheti az őszülést, továbbá a hajhullást is.

%2525C5%252591sz%2525C3%2525BCl%2525C3%2525A9s

Ismeretlen mechanizmusok

Ennek hátterében több, részben még ismeretlen mechanizmus áll. Többek között az, hogy az úgynevezett szimpatikus idegrendszer aktiválódása miatt megváltozik a fejbőr vérellátása és anyagcseréje, emellett az esetleges hormonális hatások is befolyásolhatják a haj színét.

A bőrgyógyászok véleménye szerint az adrenalin nevű hormon szintjének csökkenésével a vérerek már nem juttatnak megfelelő mennyiségű vért a hajszálakba, így fokozatosan leállhat bennük a festéktermelés.

Más vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a tartós stressz felemészti a szervezet B-vitamin-készletét, ezáltal felgyorsulhatnak a bőr öregedési folyamatai, a haj őszülése pedig az átlagosnál korábban következhet be.

A hirtelen átélt trauma hatására is gyors őszülés következhet be. Bár ennek pontos okát egyelőre nem ismerjük, valószínűleg az állhat a háttérben, hogy eleve már elöregedett a fejbőr, már elindult az őszülési folyamat, de nagyon kis százalékban” – magyarázza B. Nagy Norbert trichológus. Emiatt a trauma hatására megszaporodhat az ősz hajszálak száma.

Forrás: