Kálcium – nem csak csontritkulás ellen

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Az alacsony kalcium szint memória zavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A kalcium szerepe a szervezetben

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében.

Az alacsony kalcium (Ca) szint kiváltó okai

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A vér kalcium szintjének fenntartása részben függ a táplálékkal felvett Ca mennyiségétől, a Ca gyomor-bélrendszeri felszívódásától és a vizelettel való kiválasztástól.

A kalcium és foszfor egyensúly fő szabályozói a mellékpajzsmirigy hormon és a D vitamin, befolyásolva mindkét elem csontból való felszabadulását és a vizelettel történő kiválasztását.A szabályozási folyamat bármely szintjének károsodása a vér kalcium szintjének csökkenését eredményezheti:

pajzsmirigy25

– a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése: pl. pajzsmirigy műtét közben sérül a mellékpajzsmirigy is, veleszületetten hiányzik.

D-vitamin hiány: hiányos táplálkozás, napozás hiánya, bélben történő felszívódás zavara.

-vesekárosodás

bélbetegségek, heveny hasnyálmirigy gyulladás

magnézium csökkenés: elégtelen bevitel vagy károsult felszívódás.

– csökkent kalcium bevitel

– bizonyos gyógyszerek: hashajtók, epilepszia ellenes szerek egy része

Idegrendszeri tünetek

Az alacsony kalcium szint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog, idült candidiasis, agyban a törzsdúcok meszesedése. A vér kalcium szintjének lassú, fokozatos csökkenése memória zavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

A kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünet együttest vált ki, amelyet tetania néven ismerünk. Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is  felléphetnek-magyarázza dr. Nagy Ildikó neurológus.

csont27

A kórkép leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél fordul elő. Gyakorisága nő a fokozott kalciumbevitelt igénylő állapotok időszakában, a terhesség, vagy a szoptatás ideje alatt.

Kalcium-források

A kalciumszint megállapítása vérvétellel történik.

D vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a D vitamint is pótolni kell.

A kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

– tej és tejtermékek

– olajos magvak

káposzta, brokkoli, karalábé

– magas kalcium tartalmú ásványvizek

– búzacsíra

Felnőttek napi kalciumszükséglete 1000mg, mely a várandósság alatt 1200milligrammra, a menopauza időszakában 1500 milligrammra emelkedik. A kalcium beépülését a D-vitamin és a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.