Szívbetegséghez vezethet a túl sok fruktóz

Növeli a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát a túl sok, édesítőként használt fruktóz fogyasztása.

A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor széles körben fordul elő üdítőkben, vagy feldolgozott élelmiszerekben. Mivel főként a fiatalok keresik az édes ízű termékeket, a gyártók is főleg ezt a korosztályt célozzák meg az értékesítés során. A Georgiai Egyetem Orvosi Kara 559 tizennégy- és tizennyolc év közötti tinédzsert vont be egy átfogó vizsgálatba. A fiatalok véréből egyértelműen kimutatták, hogy a magas gyümölcscukor tartalmú étrend növeli az egészségügyi kockázatokat: emeli a vércukorszintet, az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázatát, és az olyan gyulladások kialakulását, amik szív-és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. Ezt a rizikót ráadásul fokozza a fiatalok túlsúlya is, főként a megnövekedett hasi zsírpárnák.

shutterstock_5667778

A kutatók szerint ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek, és hogy jobb minőségű élelmiszerek kerüljenek a tányérjaikra. "A táplálék, amit a tinédzserek szüleiktől, gondozóiktól kapnak, nagyban hozzájárul az általános egészségügyi állapotukhoz és a fejlődésükhöz, illetve már a korai életkorban is szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnak" – tette hozzá a tanulmány szerzője Dr. Vanessa Bundy.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.