Az üdítő, a narancslé és a köszvény 2011-03-19 Kórkép Megosztás: Tweet A túl sok cukros üdítő és a narancslé is befolyással lehet a köszvény kialakulására. Mit tehetünk ellene? Ízületi gyulladás a túl sok cukros üdítőtől vagy a narancsé miatt? Ki hallott már ilyet? Egyelőre még nem sokan, pedig a kutatások ezzel kapcsolatban valós összefüggéseket állapítottak meg. A köszvény egy különösen fájdalmas formája az ízületi gyulladásnak, így fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi válthatja ki, vagy súlyosbíthatja a már meglévő betegséget. Azzal mindenki tisztában van, hogy elegendő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni. Többek között a hormonok működését is befolyásolja és ezzel együtt kihat a testbe jutatott táplálék megemésztésére és a tápanyagok, vitaminok kiválasztására. Annak viszont kevésbé vagyunk tudatában, hogy nem mindegy, milyen itallal oltjuk a szomjunkat. Többet árthat, mint használ Az édesített, cukrozott üdítők több szempontból ártanak az egészségünknek. Mind a különleges árnyalatokat biztosító színezőanyagok és tartósítószerek, mind az a rengeteg cukor, amik az édes ízüket adják. Sőt, valójában az okozza a legnagyobb gondot. Miért veszélyes? A problémát vizsgáló kutatás végeredményében a fruktózt tették felelőssé mindezért. A narancslé és az édesített üdítők fogyasztása túl nagy mértékben emeli meg a szervezet fruktóz szintjét. Ez pedig olyan mérvű húgysavtermelődést indít el, amely károsodáshoz vezet. Ha a húgysav meghaladja a normál értéket, kicsapódik és kristályos formába rendeződve óriási fájdalmat okoz az ízületekben. Így képes az üdítőkben lévő cukor végül köszvényt előidézni. Ösztrogén az ízületi gyulladással szemben Nagyobb veszélyben vannak azok a nők, akik sok cukrozott üdítőitalt fogyasztanak és már átestek a menopauzán – derült ki a vizsgálatból. Akkor ugyanis lecsökken a szervezet ösztrogén szintje és ezzel együtt megnövekszik a száma a köszvény kialakulásának a hölgyek körében. Diétával a köszvény ellen Az ízületi gyulladás hatásos kezelése a diétázás. Mivel a problémát a normál értéket meghaladó fruktóz okozza, így a szervezetbe juttatott cukor mennyiségének csökkenése elsődleges szempont. Ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, egyre gyakoribbá válhatnak a köszvényes rohamok. Tehát ennek tudatában változtassunk káros szokásainkon, és gondoskodjunk az egészségünkről. Forrás: