World Sleep Day – Alvás Világnapja 2011

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek – erősítették meg a március 18-ai Alvás Világnapja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb lehet, legalábbis az elmúlt években végzett hazai országos alvásfelmérés adatai alapján. A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés. Fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre néhány hete szomorú példa volt a fővárosban – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.

Magyarországon immár harmadik alkalommal került sor a World Sleep Day – az Alvás Világnapja központi rendezvényére, amelyet Egyesült Államok-beli alvásorvosok és -gyógyítók kezdeményeztek. Az ismert egészségügyi portál, a napidoktor.hu  szervezésében  létrehozott alvás szimpóziumon hangsúlyozták: az alvás minősége kiemelkedő szerepet játszik a közérzetünkben, a munkavégzésünkben, számos betegség oka a rossz alvásban keresendő, a megelőzés, a gyógyítás nemcsak személyes, hanem gazdasági érdek is.

Alvas_Vilagnap_2011_c

Figyelmeztető tény: a súlyos, gyakran halálos kimenetelű közlekedési balesetekben is szerepet játsszhat  az alvászavar. Kívánatos lenne a hivatásos gépjárművezetők és a kiemelten nagy koncentrációt igénylő munkát végzők körében a folyamatos alvásminőség szűrés bevezetése. Néhány hazai vállalatnál, így a Paksi Atomerőműnél és a MOL egyes munkaköreiben példamutató módon elkezdték az alvásszűréseket, amelyek eredményeit felhasználják a dolgozók egészséges munkakörülményeinek a kialakításában.

A két éve indult, és több évre tervezett  országos alvásfelmérés eredményei megerősítik, hogy egyre több ember szenved valamilyen alvászavarban, esetleg alvásbeteg, sokan nem is tudnak erről. Hosszabb ideje fennálló alvási gondjairól a megkérdezett közel ezer fős minta 44 %-ka számolt be, de az alvási problémáiról közvetlenül nem panaszkodók dolgozók fele sem tünetmentes. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 92 %-ka keres megoldást alvásproblémáira, alvás szakorvoshoz 79 %-uk soha nem fordult.

Holott az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyítás Magyarországon magas színvonalú. A kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberek jelenleg alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató. Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek.

Alvas_Vilagnap_2011_e

Az alvás és az életmód összefüggéseiről a WSD idei üzenete megerősíti: a pihentető éjszakai alvás minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. A nemzetközi szervezet a gyerekek megfelelő alvására is felhívja a figyelmet : az elhízás, a zaklatott idegállapot, a hiperaktivitás, a figyelemzavar következménye és előidézője is lehet a gyermekek rosszabbodó alvásminőségének. A magyarországi WSD-én szó volt az egészséges alvás ortopédiai szempontjairól.

A WSD Hungary 2011-ben alvásgyógyítók és alvásszakemberek közreműködésével programokat indít a minőségi alvás feltételeinek megismertetése céljából. Ennek keretében kerül sor az Alvásbarát Hotel program meghirdetésére, amely a hazai szálláshelyek alvásminősítésével  a megfelelő  alváskörülmények kialakítására hívja fel a figyelmet az egészség jegyében.

Forrás: