Túrótorta eperrel gazdagítva!

Még javában tart az eper szezon, ezért bemutatunk egy finom epres túrótorta receptet, hiszen csak eperrel az igazán ellenállhatatlan.

Hozzávalók:

– 1 kerek piskótatortalap 1/3 része

– 3-4 evőkanál pikáns lekvár

– 400 gr tehéntúró

– 4 dl tejszín

– 4 evőkanál zselatin

– 1/2 citrom reszelt héja

– 600 gr eper

– 20 gr vaníliás cukor

– 80 gr porcukor

– 1 zacskó tortabevonó zselé

eper

Elkészítési folyamat:

A piskótatortát széltében 3 lapra vágjuk (kettőt majd egyéb célra használunk el), és egy akkora, lehúzható karikával működő tortaformába tesszük, hogy lehetőleg minél tökéletesebben kitöltse (a készen kapható piskótatorták általában 20-22 cm átmérőjűek), megkenjük eper- vagy ribizli lekvárral.

Az eper 1/3 részét, legszebbeket félretesszük a díszítéshez, a többit alaposan megmossuk, jól lecsepegtetjük, a szárakat eltávolítjuk, ha túl nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vágjuk.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot és a reszelt citromhéjat, a zselatint 6 evőkanál vízzel, lassú tűzön, állandóan kevergetve csak addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad, a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A túróba lazán belekeverjük a langyosra hűlt zselatint, kanalanként a tejszínhabot. A massza felét a piskótalap tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék masszával, fóliával betakarjuk és 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük. (Még jobb, ha előző este elkészítjük.)

Tálalás előtt legalább 1 órával a tetejét díszítjük a félretett, megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskón olvasható utasítás szerint elkészített) tortazselével és legalább fél órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk róla a tortakarikát és a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Forrás: