Tudta, hogy a mozgásszervi megbetegedések és fogyatékosság után Önnek adókedvezmény jár?

Hogyan lehet igénybe venni?

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján egyes mozgásszervi megbetegedések is ide tartoznak.

Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Jogszabály van róla, sőt 2019-től bővült is azoknak a köre, akik évi több mint 89 ezer forintos adókedvezményt igényelhetnek súlyos fogyatékosságnak tekinthető betegség esetén – kevesebben vannak tisztában azonban azzal: mely egészségügyi problémák tartoznak ebbe a kategóriába.

Egyes mozgásszervi megbetegedések után is jár az adókedvezmény. A jogszabály pontosan meghatározza ezek jellemzőit, illetve mértékét.

Mozgásszervi fogyatékosság állapítható meg annál az embernél, akinél egy vagy több végtag hiánya, csonkoltsága áll fenn, művégtagot használ, egy vagy több végtag nagyizületi merevséggel járó elváltozásával küzd.

Ilyen fogyatékosságok: a kéz és csukló szerzett hiánya, mindkét felső végtag szerzett hiánya csukló felett; mindkét felső végtag szerzett hiánya; láb és boka szerzett hiánya; lábszár szerzett hiánya (térdben vagy térd alatt); lábszár szerzett hiánya (térd felett); mindkét alsó végtag vagy részének szerzett hiánya (kivéve az öregujjakat); a felső és alsó végtag szerzett hiánya; végtag szerzett hiánya; a felső végtag(-ok) veleszületett teljes hiánya; a felkar és alkar veleszületett hiánya, a kéz meglétével; mindkét alkar és kéz veleszületett hiánya; kéz és ujj(-ak) veleszületett hiánya; az alsó végtag(-ok) veleszületett teljes hiánya; a comb és lábszár veleszületett hiánya, a lábfej meglétével; mindkét lábszár és láb veleszületett hiánya; a láb és lábujj(-ak) veleszületett hiánya; ízületi kontraktúra; ízületi ankylosis, illetve ízületi merevség.

Mozgásszervi fogyatékosság állapítható meg annál az embernél is, akinél a járását súlyosan korlátozó deformitással és merevséggel járó M. Bechterew kór, combcsontelhalás, álízület esete áll fenn: spondylitis ankylopoetica; fiatalkori spondylitis ankylopoetica; csontelhalás; össze nem forrt csonttörés (álízület); álízület fúzió vagy arthrodesis.

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén 

Tudta, hogy egyes látási és hallási fogyatékosságok után adókedvezmény jár Önnek?

 

Szintén mozgásszervi fogyatékosság mondható ki akkor, ha az illetőnél krónikus polyarthritis esete áll fenn a végtagízületekben, nagyfokú deformitással, következményes merevséggel, izomatrófiával. Ha a páciens az alábbi problémákkal küzd: gyulladásos polyarthropathia; egyéb, meghatározott rheumatoid arthritis; rheumatoid arthritis; psoriasisos és enteropathiás arthropathiák; distalis interphalangeális ízületet érintő arthropathia psoriatica; arthritis mutilans; spondylitis psoriatica; egyéb psoriasisos arthropathiák; arthropathia Crohn-betegségben (enteritis regionalis); arthropathia colitis ulcerosában; egyéb enteropathiás arthropathiák; fiatalkori reumás ízületi gyulladás; szisztémás kezdetű juvenilis arthritis; fiatalkori szeronegatív polyarthritis; kevés ízületet érintő fiatalkori ízületi gyulladás; egyéb fiatalkori ízületi gyulladás; fiatalkori ízületi gyulladás; fiatalkori ízületi gyulladás máshova osztályozott betegségekben; fiatalkori ízületi gyulladás psoriasisban; fiatalkori ízületi gyulladás Crohn-betegségben (regionális enteritis); fiatalkori ízületi gyulladás colitis ulcerosában; fiatalkori ízületi gyulladás egyéb, máshova osztályozott betegségekben; izomtömegvesztés és atrophia.

Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, ugyanis a műtéti beavatkozástól nem várható állapotjavulás.

egeszsegugy

Fogyatékosság állapítható meg annál is, aki önerőből nem képes tömegközlekedési eszközt igénybe venni, mert a megállóhelyek megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, egy szokásos méretű kézipoggyász vitele, a lépcsőn szokásos módon történő fel- és lelépkedés számára rendkívüli nehézséget vagy megoldhatatlan feladatot jelent, és/vagy nem képes tartós állásra, fogódzkodásra, kapaszkodásra; illetve rászorul a testközeli és testtávoli segédeszközök (például kerekesszék, lépcsőlift, lépcsőmászó szerkezet, személyemelő, kádbeemelő, művégtag, járógép, két mankó vagy bot, gördülő járóka vagy járókeret állandó, szükségszerű használatára.

A kedvezményre jogosult, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az alábbi linken a betegségekről részletesen is tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

Az adókedvezmény a betegség fennállásától számítva kérvényezhető, a gyógyulásig. Amennyiben valamely, mozgásszervi fogyatékossággal élő ember nem tudott a lehetőségről, a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is igénybe veheti.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez külön orvosi igazolást szükséges benyújtani. Ezt a háziorvos állítja ki a szakorvosi dokumentumok alapján – s egyben a betegség kezdő időpontját is megállapítja. Az adóhivatal ellenőrzi a dokumentumot, ezt követően az adókedvezményt kétféle módon lehet érvényesíteni.

Amennyiben kedvezményre jogosultként év közben, a bérek fizetésénél kérjük azt, akkor a havi nettó fizetés növekedni fog – de visszaigényelhetjük az adóbevallásban is, így egy összegben írják jóvá az előző esztendőre vonatkozó támogatást.

Havi összeg választása esetén a munkahelyen szükséges kitölteni egy adóelőleg-nyilatkozatot – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet letölteni (Adóelőleg-nyilatkozat az adott évi személyi kedvezmény érvényesítéséről – itt tölthető le: file:///C:/Users/bucsu/Downloads/Szemelyi_kedvezmeny_nyilatkozat_2018.pdf).

A kitöltött papírt át kell adni a munkáltatónak.

Amennyiben az egyösszegű igénylést választjuk, az éves adóbevallásnál azt a részt kell megkeresnünk, amely leírja az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket.

Írjuk be az adott esztendőre vonatkozó összeget a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában. A minden évben május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát az előző évi adókedvezmény érvényesíthető.

Amennyiben mozgásszervi fogyatékosság esetén visszamenőlegesen igénylünk, s szükség van az önellenőrzésről szóló papírok kiöltésére, fontos odafigyelni arra, hogy mindig az adott évi összeget vegyük figyelembe.

Az adókedvezmény kapcsán azt sem árt tudni, hogy csupán saját betegségre lehet igénybe venni.

Akkor sem jár, ha több betegség áll fenn egyidejűleg, csak egy kedvezménnyel lehet számolni.

Fontos információ még, hogy mivel az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, az nyugdíj, GYES, illetve és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem kérhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index