Tudta, hogy egyes fejlődési rendellenességek esetén Önnek adókedvezmény jár?

Hogyan lehet igénybe venni?

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján az egyes fejlődési rendellenességek, így a Down-szindróma is ide tartoznak. Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Jogszabály van róla, sőt 2019-től bővült is azoknak a köre, akik évi több mint 89 ezer forintos adókedvezményt igényelhetnek súlyos fogyatékosságnak tekinthető betegség esetén – kevesebben vannak tisztában azonban azzal: mely egészségügyi problémák tartoznak ebbe a kategóriába.

Bizonyos fejlődési rendellenességek, így a Down-szindróma után is jár az adókedvezmény. A jogszabály pontosan meghatározza ezek jellemzőit, illetve mértékét.

Egyéb fejlődési rendellenességnek számít az agyvelőhiány és hasonló fejlődési rendellenességek; az agyvelőhiány; koponya- és gerinchasadék; kisagyhiány; agyvelősérv (encephalocele); frontális agyvelősérv; nasofrontalis agyvelősérv; tarkótáji agyvelősérv; egyéb helyen lévő agyvelősérv; a kisfejűség; veleszületett vízfejűség; a Sylvius-csatorna rendellenességei; a Magendie- és Luschka-nyílás atresiája; az egyéb veleszületett agyvelősérv.

Ide tartoznak az agy egyéb veleszületett rendellenességei; a kérgestest veleszületett rendellenességei; a szaglókaréj hiánya; az előagyhiány; az agyvelőállomány csökkenésével járó egyéb állapotok; dysplasia septo-optica; megalencephalia; veleszületett agyi cysták; az agy egyéb meghatározott veleszületett rendellenességei.

Egyéb fejlődési rendellenesség a gerinchasadék (spina bifida); gerinchasadék a nyaki szakaszon, vízfejűséggel; gerinchasadék a mellkasi szakaszon, vízfejűséggel; gerinchasadék az ágyéki szakaszon, vízfejűséggel; gerinchasadék a keresztcsonti szakaszon, vízfejűséggel; gerinchasadék a nyaki szakaszon, vízfejűség nélkül; gerinchasadék a mellkasi szakaszon, vízfejűség nélkül; gerinchasadék az ágyéki szakaszon, vízfejűség nélkül; gerinchasadék a keresztcsonti szakaszon vízfejűség nélkül; a gerincvelő egyéb veleszületett fejlődési rendellenességei.

Ezen állapotok közé tartozik a gerincvelőhiány; gerincvelő hypoplasia és dysplasia; a gerincvelő hasadéka (diastematomyelia); a cauda equina egyéb veleszületett rendellenességei; a hydromyelia; a gerincvelő egyéb meghatározott veleszületett rendellenességei; az idegrendszer egyéb veleszületett rendellenességei; az Arnold-Chiari szindróma; az idegrendszer egyéb meghatározott veleszületett fejlődési rendellenességei.

Egyéb fejlődési rendellenesség az összenőtt ikrek; a Down-szindróma; az Edwards-szindróma; a Patau-szindróma; a Turner-szindróma és a Klinefelter-szindróma.

A kedvezményre jogosult, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az alábbi linken a betegségekről részletesen is tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

Az adókedvezmény a betegség fennállásától számítva kérvényezhető, a gyógyulásig. Amennyiben valamely, egyéb fejlődési rendellenességgel élő ember nem tudott a lehetőségről, a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is igénybe veheti.

Foto:123rf.com

Az adókedvezmény igénybe vételéhez külön orvosi igazolást szükséges benyújtani. Ezt a háziorvos állítja ki a szakorvosi dokumentumok alapján – s egyben a betegség kezdő időpontját is megállapítja. Az adóhivatal ellenőrzi a dokumentumot, ezt követően az adókedvezményt kétféle módon lehet érvényesíteni.

Amennyiben kedvezményre jogosultként év közben, a bérek fizetésénél kérjük azt, akkor a havi nettó fizetés növekedni fog – de visszaigényelhetjük az adóbevallásban is, így egy összegben írják jóvá az előző esztendőre vonatkozó támogatást.

Havi összeg választása esetén a munkahelyen szükséges kitölteni egy adóelőleg-nyilatkozatot – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet letölteni (Adóelőleg-nyilatkozat az adott évi személyi kedvezmény érvényesítéséről – itt tölthető le: file:///C:/Users/bucsu/Downloads/Szemelyi_kedvezmeny_nyilatkozat_2018.pdf).

A kitöltött papírt át a munkáltatónak kell átadni.

-Amennyiben az egyösszegű igénylést választjuk, az éves adóbevallásnál azt a részt kell megkeresnünk, amely leírja az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket.

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján egyes rákos megbetegedések is ide tartoznak. Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Tudta, hogy egyes rákos megbetegedések esetén Önnek adókedvezmény jár?

Írjuk be az adott esztendőre vonatkozó összeget a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában. A minden évben május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát az előző évi adókedvezmény érvényesíthető.

Amennyiben egyéb fejlődési rendellenesség esetén visszamenőlegesen igénylünk, s szükség van az önellenőrzésről szóló papírok kitöltésére, fontos odafigyelni arra, hogy mindig az adott évi összeget vegyük figyelembe.

Az adókedvezmény kapcsán azt sem árt tudni, hogy csupán saját betegségre lehet igénybe venni.

Akkor sem jár, ha több betegség áll fenn egyidejűleg, csak egy kedvezménnyel lehet számolni.

Fontos információ még, hogy mivel az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, az nyugdíj, GYES, illetve és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem kérhető.

Forrás:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR
https://femina.hu/egeszseg/adokedvezmeny-betegsegekre-2019/

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.