Tudta, hogy egyes női és férfi daganatok, rákok és betegségek esetén Önnek adókedvezmény jár?

Hogyan lehet igénybe venni?

Több tízezer forintos adókedvezmény is igénybe vehető súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén – a kormányrendelet alapján egyes daganatok és ráktípusok is ide tartoznak. Mi a teendő, ha élni szeretnénk a lehetőséggel?

Jogszabály van róla, sőt 2019-től bővült is azoknak a köre, akik évi több mint 89 ezer forintos adókedvezményt igényelhetnek súlyos fogyatékosságnak tekinthető betegség esetén – kevesebben vannak tisztában azonban azzal: mely egészségügyi problémák tartoznak ebbe a kategóriába.

Az emlő- és petefészek-daganatok, a méhnyakrák, az endometriózis, a here- és prosztatarák után is jár az adókedvezmény. A jogszabály pontosan meghatározza ezek jellemzőit, illetve mértékét.

Foto:123rf.com

Ebbe a kategóriába tartozik a női nemi szervek nem gyulladásos betegségei közül az endometriosis; a méh endometriosisa; a petefészek endometriosisa; a petevezető endometriosisa; a medencei hashártya endometriosisa; a rectovaginalis septum és a hüvely endometriosisa; bél endometriosis; az endometriosis bőrhegben; egyéb endometriosis.

Ide sorolható az emlő rosszindulatú daganata; a mellbimbó és bimbóudvar rosszindulatú daganata; az emlő központi részének rosszindulatú daganata; az emlő felső-belső negyedének rosszindulatú daganata; az emlő alsó-belső negyedének rosszindulatú daganata; az emlő felső-külső negyedének rosszindulatú daganata; az emlő alsó-külső negyedének rosszindulatú daganata; az emlő hónalji részének rosszindulatú daganata; az emlő átfedő elváltozása, rosszindulatú daganata.

Rákos megbetegedés állapítható meg annál az embernél, akinél csontmetastasis(ok), vagy agyi metastasis(ok) esete áll fenn, jelen van az emlő, a méhnyak, a petefészek, a prosztata vagy a here rosszindulatú daganata.

Tudta, hogy egyes rákos megbetegedések esetén Önnek adókedvezmény jár?

Ezen betegségek közé tartozik a méhnyak rosszindulatú daganata; az endocervix rosszindulatú daganata; az exocervix rosszindulatú daganata; a méhnyak átfedő elváltozása, rosszindulatú daganata.

Szintén ide sorolható a petefészek rosszindulatú daganata; a prosztata rosszindulatú daganata; a here rosszindulatú daganata; a nem descendált here rosszindulatú daganata; a descendált here rosszindulatú daganata.

A kedvezményre jogosult, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az alábbi linken a betegségekről részletesen is tájékozódhatunk: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

Az adókedvezmény a betegség fennállásától számítva kérvényezhető, a gyógyulásig. Amennyiben valamely, a fenti daganatok, ráktípusok vagy betegségek egyikével élő ember nem tudott a lehetőségről, a kedvezményt 5 évre visszamenőleg is igénybe veheti.

Az adókedvezmény igénybevételéhez külön orvosi igazolást szükséges benyújtani. Ezt a háziorvos állítja ki a szakorvosi dokumentumok alapján – s egyben a betegség kezdő időpontját is megállapítja. Az adóhivatal ellenőrzi a dokumentumot, ezt követően az adókedvezményt kétféle módon lehet érvényesíteni.

Foto:123rf.com

Amennyiben kedvezményre jogosultként év közben, a bérek fizetésénél kérjük azt, akkor a havi nettó fizetés növekedni fog – de visszaigényelhetjük az adóbevallásban is, így egy összegben írják jóvá az előző esztendőre vonatkozó támogatást.

-Havi összeg választása esetén a munkahelyen szükséges kitölteni egy adóelőleg-nyilatkozatot – ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról lehet letölteni (Adóelőleg-nyilatkozat az adott évi személyi kedvezmény érvényesítéséről – itt tölthető le: file:///C:/Users/bucsu/Downloads/Szemelyi_kedvezmeny_nyilatkozat_2018.pdf).

A kitöltött papírt át kell adni a munkáltatónak.

  • Amennyiben az egyösszegű igénylést választjuk, az éves adóbevallásnál azt a részt kell megkeresnünk, amely leírja az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket.

Írjuk be az adott esztendőre vonatkozó összeget a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorában. A minden évben május 20-áig benyújtandó adóbevallásban tehát az előző évi adókedvezmény érvényesíthető.

  • Amennyiben a fenti daganatok, ráktípusok vagy betegségek esetén visszamenőlegesen igénylünk, s szükség van az önellenőrzésről szóló papírok kitöltésére, fontos odafigyelni arra, hogy mindig az adott évi összeget vegyük figyelembe.

Az adókedvezmény kapcsán azt sem árt tudni, hogy csupán saját betegségre lehet igénybe venni.

Fotó: 123rf.com

Akkor sem jár, ha több betegség áll fenn egyidejűleg, csak egy kedvezménnyel lehet számolni.

Fontos információ még, hogy mivel az adókedvezmény a személyi jövedelemadóra vonatkozik, az nyugdíj, GYES, illetve és KATA-s egyéni vállalkozás esetén nem kérhető.

Kulcsszó: adókedvezmény, daganat, rák, emlő, méhnyak, prosztata, here, endometriosis

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.