Duplázódik a támogatás – Vonzóbb lesz a babakötvény

Évi 120 ezer forint is félretehető

2022. január 1-jétől emelkedett a babakötvény-befizetésekre adott éves állami támogatás. Így évi 120 ezer forintos megtakarításra lehet képes a család.

A 2022. január elsején hatályba lépett törvénymódosítások a babakötvényt is érintik. Az ezen a néven ismert Start-számlára befizetett összegekre az éves állami támogatás emelkedik, 6 ezerről 12 ezer forintra, valamint 12-ről 24 ezerre nő a nevelésbe vett gyermekeknek járó támogatás.

Így az eddigi, évente 60 ezer forintos támogatás helyett a családok ennek dupláját takaríthatják meg, azaz 120 ezer forintot, s megmarad az előnyös kamat is (előző évi infláció plusz 3 százalék).

Fotó: 123rf.com

Babakötvénye mára 262 ezer gyermeknek van az országban, ez számít az egyik legjobb hazai befektetésnek – tudatta az MTI.

A babakötvény számlára bármennyi összeg rátehető havonta, a kamat kedvező marad. Ehhez az állam további legfeljebb 6 ezer forintos külön támogatást ad, s 2022-től az Országgyűlés új döntése alapján 12 ezer forintra emelkedik az összeg. A megnövekedett támogatás a régi és az új ügyfelekre is vonatkozik – írta meg a portfolio.hu.

A babakötvény arra ad lehetőséget, hogy a szülők, nagyszülők vagy rokonok anyagilag hozzájáruljanak a gyermekek későbbi elindulásához. Az állam ehhez ad kezdő összegként automatikusan 42.500 forint életkezdési támogatást minden újszülött világrajövetele után.

A támogatásból azonban csak akkor lesz babakötvény, ha a gyermek valamelyik hozzátartozója Start-értékpapírszámlát nyit a csecsemőnek. A számlanyitás a Magyar Államkincstárnál egyszerű, s már otthonról is megoldható – írta meg a napi.hu.

Olvasd el ezt is!

Miért és mire jó a babakötvény?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.