Kérjük! – Ezek a kedvezmények járnak ételérzékenység, fogyatékosság, betegség esetén

Sokan nem tudnak a létezéséről

Nemcsak jár, visszamenőleg is igényelhető az adókedvezmény, amennyiben valaki fogyatékossággal él, vagy valamilyen betegség nehezíti a mindennapjait – íme azok listája, akik ezt igényelhetik.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük, fogyatékosságuk, akár ételérzékenységük esetén is igénybe vehetnek kedvezményt. Ehhez csupán orvosi igazolás szükséges.

A 2022.évi minimálbér megállapodás alapján ebben az évben az adóalapkedvezmény összege éves szinten 120 ezer forint lesz, melyet kérhetnek az egyes betegségekkel, fogyatékossággal, ételintoleranciával élők. Számos juttatás kiszámításának alapja a minimálbér, amely 2022-ben nőtt, ezért az egyes betegségekkel élők esetében is emelkedett a nekik járó összeg.  

Fotó: 123rf.com

A kedvezmény évekre visszamenőleg is igényelhető, ha az illető eddig nem tudott a lehetőségről. Az összeg az 5 éves elévülési időn belül utólag is kérhető.

Ha valaki fogyatékosságokkal, betegségekkel él, a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult személyi jövedelemadója csökkentésére – írta meg a penzcentrum.hu.

Azokat az eseteket, amelyek erre jogosulttá teszik az embert, a 335/2009-es kormányrendelet sorolja fel (ITT részletesen megtekinthető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR)

Súlyosan fogyatékos magánszemélynek tekinthető, aki a kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada, száz forintra kerekítve. Jogosultsági hónapként azokat a hónapokat kell figyelembe venni, melyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább 1 napig fennáll.

Nemcsak a nagyon súlyosan betegek tartoznak azonban a támogatottak körébe, hanem azok is, akiknek mindennapjait diabétesz, laktózintolerancia vagy cöliákia nehezíti. Összességében a becslések szerint a ország lakóinak 35 százaléka lehet érintett – mutatott rá a penzcentrum.hu.

Alapvetően 18 betegségcsoportot sorol fel a kormányrendelet – összesen 700 betegséget, melyeknél az adóalapkedvezmény érvényesíthető.

Az alábbi betegségek fennállása esetén lehet igénybe venni

 • egyes hallási és látási fogyatékosságok,
 • egyes mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
 • egyes mozgásszervi fogyatékosságok,
 • pervazív fejlődési zavarok (például gyerekkori autizmus, Asperger szindróma)
 • a skizofrénia bizonyos változatai, schizotypiás és paranoid zavarok
 • a daganatos betegségek egyes típusai (így példáil a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei, a mell, méhnyak, petefészek, here és prosztata rosszindulatú daganatai)
 • a mesterséges testnyílással élő személyek
 • egyes immunbetegségek,
 • egyes emésztőszervi betegségek (például Crohn-betegség, cöikália, egyes felszívódási zavarok)
 • endokrin és anyagcsere betegségek (például 1-es típusú diabétesz és a szövődményekkel járó 2-es típusú diabétesz)
 • veleszületett enzimopátiák (vagyis az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz- intolerancia, lisztérzékenység vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai
 • művesekezelés
 • krónikus légzési elégtelenség
 • veleszületett és szerzett szívbetegségek
 • veleszületett fejlődési rendellenességek
 • endometriózis.

Fotó: 123rf.com

Hogyan igényelhető az adókedvezmény?

A kedvezményt orvosi igazolással lehet kérni, melyben szakorvos vagy háziorvos igazolja, hogy az illető jogosult az összegre.

Az igazolásnak tartalmaznia szükséges a kedvezményt igénybevevő személy személyazonosító adatait, lakóhelyét és adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának idejét, a betegség véglegességének avagy ideiglenességének megállapítását, illetve rajta kell hogy legyen az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírása.

Olvasd el ezt is!

Tudta, hogy egyes női és férfi daganatok, rákok és betegségek esetén Önnek adókedvezmény jár?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php