Természetesen a mérgek ellen!

Szépülünk és méregtelenítünk, s mindez igaz lehet a környezetünk rendbetételére is. Mit kell tennünk, hogy a mérgek garantáltan kimaradjanak a takarítás során?

Mérgek kontra egészséges takarítás

A rendszeres takarítás nem vethető össze az éves szinten csupán néhány alkalommal történő valódi nagytakarításokkal. Ezeknél az alkalmaknál – a kellő ráhangolódást követően – a lakás legapróbb pontját is portalanítjuk, illetve az összes felületről eltávolítjuk az időközben rárakódott szennyeződéseket.

Itt az ideje, hogy a téli holmik előszedésével csinosan rendbe szedjük az otthonunkat is. A bátrabbak az ilyenkor szokásos méregtelenítő kúrával is egybeköthetik ezt a nemes alkalmat. Persze a mérgeket nem csak a szervezetből, de a lakásból is ajánlott száműzni és a takarítás során csak környezetbarát termékekkel tisztítani. Mi is adunk néhány ötletet, hogy milyen lehet a méregmentes tavaszi nagytakarítás.

Száműzzük a furcsa szagokat!

A bevásárlóközpontok roskadozó polcokkal várják az illatosító, szagtalanító termékeket kereső vásárlókat. Ezek azonban a kellemes illat mellett sem sok pozitívummal bírnak, ha számunkra a környezetünk és a belélegzett levegő frissessége is szempontot jelent.

A gyártók által kreált termékek helyett egy teljesen hétköznapi szert is bevethetünk, ami hasonló eredményeket hoz majd. A szódabikarbóna kiváló megoldás, mivel a hűtőből, a szekrényekből és a lakás bármely pontjáról elűzi a rossz szagokat.

Természetes csodaszer

Az ecet minden háztartásban megtalálható, bár többnyire a konyhában használjuk, de a szennyeződések eltávolításakor se feledkezzünk meg róla!

1 rész ecet – 4 rész víz arányban olyan ,,tisztítószert” készíthetünk, amivel a makacs, odaszáradt és vízkövesedő foltokat is könnyedén tudjuk eltávolítani.

tisztítószerek

Mindezt nyugodt szívvel tehetjük, hiszen a lefolyóba nem tömény vegyszert, hanem természetes anyagot engedünk le, ami a későbbiekben a környezetünkre sem lesz ártalmas. A fürdőszoba és konyha különböző felületei után ablakmosó folyadékként is bevethetjük az ecet remek tisztító erejét.

Citromban az erő!

Jól ismert a szervezetre gyakorolt hatása az egészségünk megőrzésekor, de arra már ritkábban gondolunk, hogy nem csak megenni lehet a citromot, de a káros tisztítószereket is pótolhatjuk vele. A citromsav természetes fertőtlenítő, így gyorsan eltávolítja a foltokat, zsíros szennyeződéseket, vagy szappanlerakódásokat a lakás szükséges részein.

Speciális padlóápolás

A kasztíliai szappan tökéletes, ha a padlót szeretnék ápolni, de eközben a környezetünket is megpróbáljuk megóvni a felesleges vegyszerhasználattól. Mindössze 2 evőkanál szappan hozzáadása elegendő 3 liter vízhez, amivel már a lakás minden pontja fényesre mosható. Általános tisztítószerként is bevethető: ilyen esetben 2 dl vízhez elegendő fél evőkanál szappant hozzáadni. Megéri tesztelni az erejét!

padlotisztitas2

A folttisztítás nagyura!

Az asztali só nem csak ízesítésre használható! A házi praktikák közül talán a vörösborfolt eltávolítása a legismertebb, azonban ennél jóval szélesebb a skála: szőnyegtisztítóként például kiválóan működik! Csak szórjuk a szennyezett felületre, hagyjuk állni, és a be nem szívott mennyiséget később porszívózzuk fel! A fürdőszobában megjelenő penész szintén gyorsan megsemmisíthető, ha sót szórunk rá, emellett a kávéfoltokkal is gyorsan megküzd és azt nyom nélkül kiszedi.

Gombaölő gyógykészítmény

A teafaolaj jól ismert a gyógyászatban is, emellett számos kozmetikumban megtalálható alapanyag, elsősorban antibakteriális, gombaölő tulajdonságának köszönhetően. Ugyanezért érdemes az otthonunkban is a vegyszeres, mérgező tisztítószereket teafaolajra cserélni.

Egy liter vízhez 15 cseppet elég hozzáadni, majd azzal szinte valamennyi felület könnyedén tisztítható, fertőtleníthető. A legközelebbi bevásárlásnál tehát hagyjuk ki a tisztítószerek sorát, és az alternatív megoldásokat figyelve készüljünk fel a tavaszi nagytakarításra! Nem fogunk csalódni az eredményben, miközben nyugodt szívvel dőlhetünk majd hátra az illatozó, csillogó otthonunkban!

Forrás: https://napidoktor.hu/index