Talán neked is van, és nem is tudsz róla: visszérbetegség

A krónikus vénás betegség (KVB), más néven visszérbetegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb, sok esetben mégis kezeletlen betegség, amely sok embernek okoz különböző tüneteket és panaszokat. Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved krónikus vénás betegségben.

Becslések szerint a lakosság 30-35 százalékának vannak vénás betegségre utaló panaszai, így lábfájdalom, nehézláb-érzés, lábfeszülés, lábikragörcs – akár látható elváltozások nélkül. Ugyanakkor a látható tüneteket – visszértágulat, bokaödéma, bőrtünet-  mutató betegek száma ennél is nagyobb méreteket ölt.

A visszérbetegség témája most különösen aktuális, mivel a nyári melegben kitáguló visszerekben lelassuló vérkeringés a kínzó visszeres panaszok fokozódásához vezet. Budapestre érkezett a “Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020″ rendezvénysorozat, amelynek szűrőkamionja a TV2 dolgozóit vette górcső alá. A megvalósuló program keretében komplex szűrővizsgálatokon vehetett részt az érdeklődők, melynek részeként a krónikus vénás betegség rizikófelmérésére is sor került.

Kezeletlen népbetegség

A krónikus vénás betegség (KVB) korai felismerésének jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szűrőkamionban 2013-15-ben megkérdezett közel 47 000 érdeklődő közül a hölgyek 30%-ánál találtak magas vénás rizikót. Ugyanakkor egy korábbi hazai visszérbetegségre vonatkozó felmérés szerint csak minden ötödik érintett fordul vénás betegség miatt orvoshoz. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a KVB, mint leggyakoribb népbetegség ma Magyarországon nagyon sok esetben kezeletlen marad.

nagyvisszérkutatás-illusztráció-sajtó

A fájdalmas visszeres panaszok időről – időre felerősödhetnek, különösen, ha valakinek korábban is voltak már hasonló tünetei. A lábak fájdalmas, feszítő érzése, elnehezülése, a lábdagadás „szerencsére” már korai szakaszban jelzik a problémát, így időben fel tudjuk keresni orvosunkat, ahol a kivizsgálást követően, a kezelésre megtalálják a legjobb megoldást.

Rizikófaktorok

“A tartós ülő- vagy állómunka, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a túlsúly, a hormonális változások, a családban előfordult vénás megbetegedések mind-mind kockázati tényezői lehetnek a betegség kialakulásának. A krónikus vénás betegség megelőzését a rizikófaktorok kiiktatásával kell kezdeni. Sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért életmódváltással, kiegyensúlyozott étrenddel és kellő napi folyadékbevitellel, a túlsúly csökkentésével, lábtorna gyakorlatokkal, a lábszár izomzatát jól átmozgató mozgásformákkal. Fontos az is, hogy a betegek már az első tünetek jelentkezésekor forduljanak orvoshoz. Minél korábban felismerésre kerül a lábpanaszok kiváltó oka, és minél több beteg kap hatékony kezelést a korai szakaszban vénaerősítő gyógyszerek segítségével, annál inkább képesek lehetünk a tünetek csökkentésén túl a betegség előrehaladását és a súlyos szövődmények kialakulását is késleltetni, vagy akár megakadályozni. Erre a betegségre is érvényes, hogy egy nem kellő körültekintéssel, szakember javaslata nélkül megkezdett terápia esetén nemcsak a várt vénaerősítő hatás marad el, hanem nem várt mellékhatások is felléphetnek” – hívta fel a figyelmet  Prof. Pécsvárady Zsolt, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.