Számoljunk le egy népbetegséggel – A hepatitis C

A Hepatitis Világnap alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy minden veszélyeztetett személyt szűrjenek hepatitis C-re, és minden igazoltan hepatitis C pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése!

A hepatitis C vírus (HCV) által okozott fertőzés globális és nemzeti népegészségügyi probléma. A vírus világszerte a krónikus májbetegségek, a májzsugor, a májrák és a máj eredetű halálozás 10–40 százalékáért tehető felelőssé. A vírusfertőzés legtöbbször évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli krónikus májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat jelentősen rontó, és komoly egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos májbetegséghez, májzsugorhoz, végül májrákhoz.

Hogyan terjed, hogyan védekezhetünk?

A hepatitis C egy emberről emberre, vérkontaktus útján terjedő betegség, a fertőzés forrása kizárólag olyan fertőzött egyén lehet, akinek a vérében a vírus megtalálható. Magyarországon 1992 óra szűrik a donor véreket HCV-re, így aki 1993 előtt kapott vért, vagy vérkészítményt kiemelt rizikócsoportba tartozik. Egyéb fertőzési utak mellett veszélyforrásnak tekinthetők az egészségügyi ellátás során történő véletlen tűszúrásos/vágásos balesetek, és a nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel végzett egészségügyi beavatkozások. Ez utóbbiak miatt mind az egészségügyi ellátást végzők, mind az azt gyakran igénybe vevők körében gyakoribb a fertőzöttség, mint az átlag populációban.

A HCV ellen hatékony védőoltás nem áll rendelkezésre, viszont a fertőzöttség időben történő felfedezése és meggyógyítása elkerülhetővé teszi a súlyos májbetegség, májzsugor és a májrák kialakulását, megnöveli a várható élettartamot és megszünteti a továbbfertőzés veszélyét.

injekció2

Van gyógymód?

E betegség gyógyítására olyan új terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, amik lehetővé tették, hogy a World Hepatitis Alliance meghirdethesse a NOhep kampányt (www.nohep.org) azzal az ambiciózus céllal, hogy 2030-ra a hepatitis C fertőzés már ne legyen népegészségügyi probléma. Az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett, Magyarország által is aláírt stratégia itt olvasható:

http://www.who.int/hepatitis/strategy2016-2021/Draft_global_health_sector_strategy_viral_hepatitis_13nov.pdf

Sok beteg van

A WHO európai régiójában becslések szerint 15 millió lehet a fertőzött személyek száma (felnőtt lakosság kb. 2%-a), és évente 86.000-en halnak meg a fertőzés okozta májbetegségben. Magyarország lakosságának 0,7%-a, kb. 70.000 ember lehet hepatitis C vírussal fertőzött, de többségük nem tud róla, mivel a betegség akár 50 éven át is teljesen panasz- és tünetmentes lehet! A betegség felfedezéséhez célzott szűrővizsgálat szükséges, ami hazánkban csak szűk körben történik meg.

A felismert betegek száma jelenleg 20.000 fő, de ennek is csak a fele kapott eddig kezelést. Pedig a fertőzöttek időben történő felismerése és a sikeres kezelés teljes, végleges gyógyulást eredményez – és egyúttal a fertőzés további terjedését is megelőzi.

A krónikus hepatitis C gyógyítására 2015-ben hazánkban is elérhetővé váltak az igen hatékony, vírusellenes szerek.

A lehetőség tehát immár valóban adott arra, hogy az érintett betegek meggyógyulhassanak, és hogy a Hepatitis C ne legyen többé népegészségügyi probléma!

vér, vérvétel, labor

A cél

A magyar Hepatitis világnap alkalmából a témában érintett civil szervezetek, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy minél szélesebb körben végezzenek szűrővizsgálatokat a betegség felismerése céljából, és minden igazoltan HCV pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése!

Természetesen szükség van arra is, hogy a veszélyeztetettek menjenek el szűrésre, például akik bármilyen vért vagy vérkészítményt kaptak 1993 előtt.

Végezetül a kormányzatnak is van tennivalója: el kell fogadni és meg kell valósítani a Nemzeti Népegészségügyi Fórum által összeállított és már publikált Nemzeti HCV stratégiát (ez magában foglalja a szűrés, diagnosztika, terápia, prevenció, edukáció témaköreit), és meg kell emelnie a vírus eliminációjára szánt forrásokat is.

Végezetül fontos annak tudatosítása, hogy minden potenciális érintett bátran menjen el szűrésre, egy esetleges pozitív eredmény esetén májbiopsziára már nincs szükség. Ezzel szemben a fel nem ismert májgyulladás májzsugorhoz, vérzésekhez, májelégtelenséghez és májrákhoz vezet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.