Sok napsütés, néhány területen záporok, zivatarok

A sok napsütés mellett a középső országrészben lesz erőteljesebb a felhőképződés, nagyobb eséllyel ezen a területen alakulnak ki a délutáni órákban helyenként záporok, zivatarok.

Az északi szél a Tiszántúl északi felén megerősödik, ezen kívül zivatarok környezetében lehetnek még erős vagy viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. A tőlünk keletre található magassági hideg légörvény is távolodik. A déli órákban a napos területeken erős lesz az ultraibolya sugárzás, gondoskodjunk bőrünk védelméről!

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan tovább emelkedik, jellemzően a tüneteket okozó közepes tartományban alakul, sőt helyenként – elsősorban az Alföld déli részén – már a magas szintet is elérheti. Pénteken és szombaton ismét érkezhetnek hazánkba mediterrán eredetű pollenszemek – így például az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben. Közepes szintet érhet el még a tölgy, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Előfordulhat még egy-egy szem a nyír, a kőris és a platán virágporából is. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja csak lassan emelkedik, egyelőre még az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu