Pompázzanak kertünkben a legszebb virágok!

Ismét itt a tavasz, amelynek az egyik bizonyítéka a kertünkben nyíló hagymás növények, amelyek a szivárvány legszebb színeiben pompáznak.

Jácint

A jácint (Hyacinthus orientalis) a tavasz egyik legszebb virága, amely gyönyörű enciánkék, rózsaszín vagy fehér színben pompázik.

Korábban a liliomfélék családjába sorolták ezt a növényt, de ma már önálló családba tartozik, amely a jácintfélék családja.

A jácint nem csak szép, de nagyon kellemes illatot is áraszt, már messziről érződik az illata, ha kertünkben jácintok nyílnak. Már április elején az időjárástól függően elkezdenek nyílni az apró kis virágok, amelyek akár május elejéig is virágozhatnak.

A jácinthagymákat ősszel kell kertünkben elültetni, 10-15 cm mélyre, egymástól kb. 15 cm távolságra. Az illatos jácintokat ültethetjük akár szegélyágyásba, akár cserépbe, akár az erkélyre balkonládába.

Nárcisz

A nárciszok talán az egyik legnépesebb fajtacsoporttal rendelkező tavaszi hagymás növények, amely széles szín és formagazdagsággal rendelkezik. Általában 40-60 cm magasra megnövő nárciszokkal találkozunk a kertekben, amelyek sárga fehér, tarka, vagy krémszínben pompáznak.

kert

Ma már egyre több a teltvirágú nárcisz hibridek, és egyre közkedveltebbek az illatos fajták a kiskertekben. Szintén csoportosan érdemes elültetni őket ősszel, 10-15 cm mélyre, egymástól kb.5-10 távolságra. A nárciszok április elejétől akár május közepéig is nyalhatnak, de a virágzási idő itt is nagyban függ a fajtától.

Sáfrány

A sáfrány (crocus) egy igazi ékszer kertünkben, amely mindössze 5-10 cm magasra nő meg, és nagyon gyorsan képes szaporodni. A virágok  fehér, sárga, lila, vagy tarka színben pompáznak, de szintén nagy sikere van a telt virágú fajtáknak is.

A hagymákat szintén ősszel kell elültetni kertünkbe, kb. 5-10 mélyre, egymástól 10-15 cm távolságra. Legkorábban a fehér sáfrány nyílik, amely már február közepén, végén bontogatja szirmait, de van olyan is, amely a tél beköszönte előtt visz szint a kertbe, ez pedig a valódi fűszersáfrány. Ennek a fajtának porzójából készül a világhírű sáfrány fűszer, amely a világ egyik legdrágább fűszere is egyben,

A tavasz további szépségei közé tartoznak a tulipánok, a hóvirágok, a téltemető, vagy a tőzike.

Forrás: