Pajzsmirigy betegséggel várandós vitamint?

Az orvostudomány mai fejlettsége lehetővé teszi azt is a számunkra, hogy olyan betegségekkel is, mint a pajzsmirigy nem megfelelő működése, gyereket lehessen vállalni. A gyógyszerekkel beállított értékek és a rendszeres orvosi kontroll pedig jó eséllyel jelenti azt, hogy a baba egészséges is lesz.

Ugyanakkor a kezelt pajzsmirigy betegség természetesen nem jelenti azt, hogy valaki folyamatosan az orvosánál ül. A legtöbb esetben a gyógyszer beállítása után a panaszok megszűnnek, és a beteg tünetmentesen él tovább. De mi a helyzet akkor, ha történetesen várandós lesz, vagy gyermeket tervez? Hiszen ilyen esetekben jó, ha várandós vitaminokkal támogatja a szervezetét, melyek többsége azonban jódot is tartalmaz.

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mire kell a pajzsmirigy hormonja?

A pajzsmirigy alapvetően két fajta anyagot termel, a T4, vagy thyroxin, illetve a T3, vagy Trijód – thyronin hormonokat. Ezek képzéséhez nagyrészt jódra van szüksége, amiből sajnos Magyarország egyes területein hiány jelentkezik. A jód a szervezetbe a vízzel és az élelmiszerekkel jut be, és nagy része a pajzsmirigyben hasznosul. Ha a jód ellátás nem megfelelő, akkor a mirigy alul vagy túlműködése következhet be. Mindkét esetben komoly tünetekkel lehet számolni, nem utolsó sorban a teherbeesés esélyét is csökkenti.

Ezek a hormonok felelősek többek között a sejtek, így a szervezet aktivitásáért, de szerepük van az anyagcserében is. Ráadásul a magzati fejlődésnél is elengedhetetlen a mirigy normál működése, hiszen zavar esetén a test és az idegrendszer kialakulása nagy mértékben károsodhat..

Bár a pajzsmirigy probléma több tőről is fakadhat, de jó esetben gyógyszerrel biztonságosan beállítható megfelelő működése, ám vannak esetek, amikor a műtétre is szükség van.

Terhesség és pajzsmirigy alulműködés

Amikor a pajzsmirigy alulműködik, akkor a gyógyszerekkel pótolják a hiányzó hormonmennyiséget, ami azt jelenti, hogy külön bevitt jódra – ideális esetben – nincsen szüksége a szervezetnek. Ugyanakkor a várandós vitaminok ezen kívül más anyagokat is tartalmaznak, amik elősegítik a baba egészséges fejlődését, így szedésük indokolt lehet.

„Tanácsos jódmentes vitamint szedni, mely tartalmazza az összes, egyébként a vitaminban lévő anyagot. A pajzsmirigyfunkció helyes beállítását pedig az ebben addig is közreműködő endokrinológusra kell bízni, aki az euthyreoid/normál pajzsmirigyhormonszint/beállítását a megfelelő gyógyszerrel elvégzi. Természetesen, a szakemberre egyeztetve a jódot tartalmazó készítmények is szedhetőek” – mondja a szakember a ratkotunde.hu – nak

D-vitamin bevitel

Pajzsmirigy túlműködés esetén

A másik véglet, amikor a mirigy túlzott működésbe kezd. Ilyenkor a jód extra bevitelét egyáltalán nem javasolják, hiszen a pajzsmirigy hormonjainak képzésében nagy szerepet játszik ez az anyag.

Pajzsmirigy problémák esetében minden esetben a gyógyszeres kezelésről, illetve a jód bevitelének mennyiségéről az endokrinológus szakember dönt. Jellemzően azonban az olyan betegeknél, akiknél a szerv túlműködéséről van szó, a plusz jódbevitelt kerülni érdemes, így olyan várandós vitamint kell keresni, mely nem tartalmazza ezt az anyagot.

A várandós vitamin kiválasztásánál azt is tartsa szem előtt, hogy minden szükséges anyagot – vagyis a vitaminok mellet olyan fontos ásványi anyagokat is, mint a cink vagy a réz – tartalmazzon, és hogy a három trimeszterre célzottan nyújtson segítséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.