4 jó tanács várandós vitamin kiválasztásához

Napjainkban a boltok polcai roskadásig tele vannak különböző várandós vitaminokkal, így nem csoda, hogy legtöbbször a nők komoly dilemmával küzdenek, hogy vajon melyiket is válasszák. Íme, egy kis segítség Ratkó Tünde szülésztőtől, hogy lásson a reklámok és a csomagolások mögé.

A legtöbb ajánlás szerint terhes vitaminokra már a terhességet megelőző pár hónapban szükség van, hogy már akkor is támogathassa babája egészségét és megfelelő fejlődését, amikor még nem is sejti, hogy bővül a család. Sajnos manapság minden 4. terhesség vetéléssel végződik, így egyre több nő teszi le a voksát a várandós vitaminok mellett, azonban a legtöbben nem tudják, mi mindenre érdemes velük kapcsolatban ügyelni.

Szerves forma

Bizonyára tisztában azzal, hogy léteznek szerves, illetve szervetlen vegyületek. Különbségüket tekintve fontos a sejtplazma falán történő átjutás a kérdése. A sejthártya ugyanis az anyag belső fizikai minősége alapján dönt arról, hogy átengedi azt vagy sem.

Ugyan mindegyik – tehát mind a szerves, mind a szervetlen- bejut a keringési rendszerébe, viszont ez nem elég, hiszen a sejtjeinkbe is be kell kerülniük. Erre a szervetlenek nem képesek, így azok lerakódnak a szervezetben. (Ezek a karbonát alapú termékek, melyek felhalmozódása a terheseknél is hajlamosíthat diabéteszre). Éppen ezért jobb, ha egy termék szerves vegyületeket használ (glukonátokat és citrátokat) hogy a kötések által a hatóanyagok fizikai minősége úgy változzon, hogy képes legyen a sejtekbe történő bejutásra, ezáltal a hasznosulásra is.

terhesseg1

Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon

Bár az igaz, hogy terhes-és várandós vitaminnak hívják őket, ám nagyon fontos, hogy ne csupán vitaminokat, de ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazzon! Ez azért fontos, mert vannak olyan vitaminok, melyek felszívódását nagyban elősegítik bizonyos ásványi anyagok, ráadásul számos olyan problémától megóvhatnak, melyek akár vetélést is okozhatnak.(pl. cinkhiány esetén fokozottabb a fertőzésveszély) Éppen ezért lehetőleg olyan készítményt keressen, amely  – többek között- cinket, rezet, vasat és magnéziumot is tartalmazzon- mondja Ratkó Tünde szülésznő.

Ne tartalmazzon több kemikáliát, mint az szükséges

Sok készítménybe a gusztusosabb kinézet miatt különböző színezőanyagokat adnak, valamint a könnyebb lenyelés érdekében egyre több terméknél használnak valamilyen bevonót is. Bár az igaz, hogy egyelőre nincs adat arról, hogy káros hatással lennének ezek az anyagok a kismamára és a babára nézve, ám ha nem fontos, lehetőleg nem kell terhelni a szervezetet plusz kemikáliákkal.

Trimeszterenként más és más

A piacon lévő legtöbb várandós vitaminnal nagy probléma, hogy az egész várandósság alatt ugyanazt az anyagokat, ugyanabban a dózisban juttatja a szervezetbe. Pedig a terhesség három trimeszterből áll, és mindegyikben más-más a baba és az anyuka nyomelem, vitamin-és ásványi anyag szükséglete.  Ugyanis míg az első trimeszterben a létfontosságú szervek alakulnak ki a (ehhez a folsav, a réz, a cink, és a B-vitaminok a legfontosabbak), a másodikban a növekedésé a fő szerep (kalcium, réz, A,C, D-vitamin), addig az utolsóban a fejlődés szép lassan befejeződik. Ekkor a B6 vitamin kivételével a B-vitaminok érdemes elhagyni, főleg azért mivel a B12 étvágynövelő hatással bír, és az ebből adódó nagyobb túlsúly nem csak a kismama önbizalmára, hanem az egészségére is hatással van.

Forrás: Trimeszter

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.