Várandós vitaminokkal az ikerterhességért

A várandósság időszaka az egyik legszebb része a nők életének. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor egy másik kis élet fejlődik, így a vitamin és ásványi anyag szükséglet erősen megnő! Ezt ma már ellensúlyozni lehet különböző készítményekkel, amik segítenek a magzat fogantatásában, kihordásában. Azonban a legtöbb esetben arra nem térnek ki az elbeszélések és leírások, hogy mi a helyzet akkor, ha történetesen ikerterhességről van szó. Ilyenkor vajon a szükségletek is duplázódnak, esetleg triplázódnak, és a készítményekből is nagyobb mennyiséget érdemes alkalmazni?

Előtte, közben és utána

A várandós vitamin nem csak egy adott időpontban használható, és az se zavarjon össze senkit, hogy várandós vitamin a neve. Ezek a készítmények ugyanis már a terhesség tervezésétől szedhetőek. Hiszen ha jól belegondolunk, akkor a bennük lévő ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat a szervezet akkor is hasznosítani tudja, ha éppen nincs megnövekedett szükséglet a baba miatt. Ráadásul a gyermektervezéskor szedett készítmények fokozzák a teherbe esés valószínűségét is.

Az ma már nem is kérdés, hogy valaki szedjen-e várandós vitamint, vagy sem. Hiszen jelenleg a zöldségekből és gyümölcsökből csak nagyon nehezen, és ami talán még fontosabb, nagyon költségesen lehetne fedezni a szükségleteket. Az élelmiszerek vegyszerezése és a termesztési eljárások, valamit a talaj adottságai is csökkenthetik a vitamin és ásványi anyag tartalmat, amit így máshonnan kell pótolni. A terhesség ráadásul 3 trimeszterből áll, melyek alatt az anya szervezete más és más anyagokat igényel, így a vitamin kiválasztásánál a trimeszterekhez való igazodást is szem előtt kell tartani.

shutterstock_78356206 (1)

A várandósság után pedig a szoptatás az, ami plusz terhet ró a szervezetre, nem utolsó sorban pedig a regenerálódáshoz is igen sok tápanyag és vitamin szükséges.

Ikrek = dupla vitamin?

De mi a helyzet az ikerterhességgel? Igaz, természetes úton viszonylag kicsi az esélye, és többször fordul elő olyan családoknál, ahol volt már ikerterhesség. Azonban az orvosi beavatkozásokkal fogant babák esetében az ikrek lehetősége ugrásszerűen megnő.

A várandósság egy baba esetén is megnövekedett vitamin és ásványi anyag szükséglettel jár, de mi a helyzet akkor, ha kettő, esetleg több magzat is helyet kapott a pocakban?

Ikerterhességnél nem kell az anyának kettő helyett enni, de nagyon fontos már a várandósság elején feltölteni az ásványi anyag- és vitaminraktárakat és rendezni az esetleges anyai hiánybetegségeket (pl. vérszegénység). Ebben az esetben a babák már az első trimeszterben is megfelelően tudnak fejlődni. Fontos a minőségi étkezés és a megfelelő várandós vitamin folyamatos szedése. Többes terhesség esetén szükség van a várandós vitamin folyamatos szedése mellett vaspótlásra, illetve magnézium szedésére is. Ikerbabák esetén kifejezetten ajánlott a készítmény szülés utáni szedése az ikergyermekek igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej termelődésének szempontjából is” – mondja Lőrinczi Orsolya védőnő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.